Frågespalten

 

Hej!

Vi som svarar på den här sidan heter Carina Zito och Lotti Klug. VI är utbildade socionom respektive hälsopedagog. Till oss kan du vända dig om du har frågor som gäller droger, sex och samlevnad, relationer, kamratskap, mobbning m.m. Frågespalten är till för dig som är i tonåren, förälder eller annan vuxen som bryr sig om unga och ungas livssituation.

Vi försöker svara så fort vi kan. Vill du att just Carina eller just Lotti svarar på din fråga, kan du nämna det i texten. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor för att ställas.

Det är gott att våga bry sig och att våga fråga!


 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha

(105)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
>
(105) Eva Johansson
Tue, 6 June 2017 20:03:12
email

Hej! Jag undrar lite hur utbrett det är med droger i Da Vinci skolan? Jag har en son i åttonde klass, som berättat lite om en klasskamratt. Bland annat att denna kille blev hämtad från klassrummet en dag, mitt under pågående lektion, för att ta kisseprov.Jag känner att jag blev väldigt orolig ang.detta. MVH.EVA


 


Hej Eva!
Tyvärr är det så att en liten klick i Ale använder droger regelbundet och det finns andra som bara är nyfikna och provar droger någon gång, och några av dessa är så unga att de går i våra grundskolor. Så visst finns det ett problem och att EN person provar är illa nog, men i ett större perspektiv är det inget utbrett användande, men visst finns det några unga användare på Da Vinci, tyvärr. Dock vet jag ingenting om just din sons klasskamrat är en av dem, men känner skolan minsta lilla oro är det ju jättebra och väldigt viktiktigt att de testar personen i fråga! Stor eloge till skolan för det!

Jag förstår din oro och jag tror det är väldigt viktigt att du fortsätter att prata med din son om hur de har det i hans klass, om vilka han umgås med, om värderingar, om hur andra kanske har det hemma osv, så att du och han alltid har en god dialog och att han känner att du är intresserad och bryr dig om. Sen tycker jag absolut att du ska prata med hans lärare om hur de hanterar det som hänt i klassen och hur de jobbar med drogfrågan på skolan. Jag vet att berörda eleverna är så att säga "kända" både av skolan, socialtjänsten och polisen, men jag tror alltid det är väldigt viktigt att de elver som sköter sig och aldrig skulle få idén att testa droger, också blir lyssnade på, får svar på sina frågor och får ventilera sina känslor, inte minst för att undvika spekulationer och ryktesspridning. Tänk på att det är sällan de barn som är älskade, glada och nöjda med livet som testar droger - ofta finns det en sorglig historia i bagaget, som man kanske inte riktigt känner till!

Önskar dig och din son en riktigt skön sommar!


Hälsar Lotti(104) Micaela
Wed, 10 August 2016 18:24:54
email

Hejsan. Jag kanske hör av mig i fel forum nu men jag tänkte ändå att det kan vara värt en chansning. Jag är klasslärare i årskurs ett på älvängens nya skola Krona skolan. Jag vet att vi kanske inte är er egentliga målgrupp men jag gillar att tänka långsiktigt. Jag har sett (och tagit del av) att ni delar ut vattenflaskor med er logga på och jag undrar därför om det finns möjlighet att av er på vattenflaskor med er reklam på och att ni möjligen isåfall i samband med överlämning har möjlighet att berätta om er organisation på en anpassad nivå för våra elever? Tack på förhand. Allt gott, Micaela


 


Hallå Micaela!
Stort tack för din fråga och för ditt härliga engagemang! I det drogförebyggande arbetet är alla målgrupper intressanta. Problemet just nu är att Vakna i princip inte längre finns. Vår drogförebyggare Thomas som byggt upp Vakna, slutade sin anställning i Ale i våras och i oktober kommer det en efterträdare. Men efterträdaren kommer förmodligen inte att ta över Vakna, utan kommer troligen att jobba på andra sätt. Återkom gärna i oktober, till min jobbmail charlott.klug@ale.se, så ska jag försöka lotsa dig vidare till den nya drogförebyggaren, så kan ni tillsammans prata igenom om det finns något ni kan göra!

Allt gott och lycka till
önskar Lotti(103) Frågvis
Tue, 17 May 2016 13:02:58

Vad händer med Vakna? Ser att aktiviteten på hemsidan är obefintlig. Finns inte Vakna mer?

Hej Frågvis!
Så här är det: Vår drogförebyggare Thomas Berggren har slutat i Ale och gått vidare till andra utmaningar och det innebär att ingen just nu upprätthåller hans tjänst. Vi kolleger tar över en del frågor, men mycket blir givetvis inte gjort på en tjänst som är vakant. 


VAKEN-fonden finns dock kvar och den kommer det ut en del information om i Ale Kuriren - men det handlar mest om hur man kan söka pengar till aktiviteter osv.


I vår kommer Thomas drogförebyggartjänst att gå ut och då får vi se vad kommunen önskar för person och vad den personen ska göra. Blir det inte konceptet Vakna, blir det något annat. Så kampen mot droger kommer att gå vidare på något sätt!

Hälsar Lotti (102) Johanna
Wed, 6 April 2016 09:30:05

Hej! jag undrar om ni har mailadress eller tele nummer som man kan nå er på? Jag har ett skolprojekt om psykisk ohälsa och skulle då gärna vilja intervjua någon utav er om det fanns möjlighet till detta.


Hej Johanna!
Vilket trevligt initiativ! Jag tror att Carina är rätt kvinna för detta uppdrag och henne når du enklast via mail på: Carina.Zito@larlingsgymnasiet.se


Lycka till!
Hälsar Lotti(101) Ankan
Thu, 3 March 2016 14:41:59

Hej! VIlka droger är mest vanliga idagsläget? HUr ser det ut i Ale?

Hej Ankan!
Just nu har jag inte fått några indikationer på att det är något "nytt" på drogfronten. Vissa perioder kommer det indikationer på boffning, GHB, spice eller hasch, men just nu har jag inte hört att det är något på gång utöver det vi redan vet finns. Vanligast i Ale är hasch och alkohol. Periodvis dyker andra droger upp och visst finns det en drogproblematik även i vår lilla kommun. Man måste dock betänka att det är en liten klick som håller på som ställer till det för många andra. Men de allra flesta unga i Ale är goa och skötsamma och håller inte på med droger!

Hälsar Lotti (100) Lukas
Wed, 2 March 2016 11:02:57
url  email

Jag har svårt med kärlek och jag behöver en förklaring av det tack om ni svarar ps jag gör detta för en skolprojekt svara

Hej Lukas!
Vilket spännande skolprojekt! Ja kärleken är inte lätt, där har du fått ett ämna att bita i! Du får gärna precisera dina frågor lite tydligare, eftersom ämnet är så brett. Så länge skickar jag med dig en vers prästen brukar läsa på bröllop när par ska vigas (som väl får ses som ett ultimat tecken på kärlek). Den versen förklarar fint vad kärlek är:"Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken." (1 Kor 13:4-7, 13).


Lycka till!
Hälsar Lotti(99) Norbert
Wed, 13 January 2016 10:50:07

Ale Kommun står som huvudarrangör för Ale Invite, och en av huvudsponsorerna är en tillverkare av energidryck, något som regelbundet varnas för när det gäller missbruk och träning. Hur går det ihop?

Hej Norbert!
Vi som jobbar inom Vakna har också  svårt att få ihop det här, men det finns bevisligen olika intressen och olika sätt att se på saken. Mitt förslag är att du kontaktar dem som varit med och bestämt att Ale ska arrangera Ale Invite, antingen genom politikerna i Ale, eller de som sitter i arrangörsgruppen. De nås på telefon via kommunens växel: 0303-33 00 00. Vill du hellre maila, kan du be växeln om rätt namn och sen nås alla i kommunen på  förnamn.efternam@ale.se  Du kan också skriva en öppen fråga till Ale Kuriren och be "rätt" person svara. Jag tycker det är jättebra att allmänheten reagerar när något känns konstigt, och ibland är enklaste vägen att gå direkt till beslutsfattarna!

Tycker Lotti(98) Karin
Thu, 10 December 2015 16:15:47

Hej! Hur är läget på drogfronten i Ale? Hör inte så mycket är det bra eller dåligt tänker jag då.

Hej Karin!
Jag tror tyvärr att det ännu drogas lite här och där i Ale, precis som på andra ställen. Men VAKNA jobbar hårt i frågan tillsammans med alla i Ale som på olika sätt har med ungdomar att göra och i november gjorde polisen ett större tillslag. Men vi ska veta att det är ett förhållandevis litet antal som använder droger! De allra flesta gör inte det! Men utifrån VAKNAS hosiont är alla som använder droger en för mycket, så det är bara att kämpa på!

Hälsar
Lotti(97) Lisa
Thu, 29 October 2015 18:18:15

hör inget om GHB längre. Finns det inget sådan missbruk eller varför är det så tyst?

Hej Lisa!Jag håller med dig! Det känns dessbättre som att det lugnat ner sig lite på GHB-fronten. För inte allt för längesen var det ju flera i Sverige som råkade riktigt illa ut av GHB och tidningarna skrev en hel del om detta. Det kändes då som att nån pollett trillade ner hos vissa brukare och att man faktiskt fattade hur farligt GHB verkligen är. Men givetvis kan vi inte slå oss till ro och blåsa faran över. Det finns tyvärr alltid folk som är nyfikna och provar, eller som bara byter ett missbruk mot ett annat. Men vi håller tummarna för att GHB-trenden faktiskt är så gott som över!

Hoppas Lotti(96) Johanna Schmidt
Sat, 17 October 2015 01:48:38
email

Hej Jag jobbar som undersköterska 97% på natten. Nu är det så att vi fått några nya obligatoriska utbildningar. Nu är det så att jag pendlar så jag har 5 mil enkel väg till jobb och dessa dagar skulle jag inte jobba utan det är mina fridagar Vissa av utbildningarna är 1,5 timmar så det täcker ju inte ens bilkostnaderna. Från när har jag rätt att begära ersättning? Är det från jag lämnar hemmet eller bara under utbildnings timmarna? Med vänlig hälsning Johanna


Hejsan Johanna!


Detta känns inte som en fråga för VAKNA:s forum, utan för en fråga till din chef eller din HR-ansvariga! Hoppas att de kan hjälpa dig och lycka till!


Hälsar Lotti>