Frågespalten

 

Hej!

Vi som svarar på den här sidan heter Carina Zito och Lotti Klug. VI är utbildade socionom respektive hälsopedagog. Till oss kan du vända dig om du har frågor som gäller droger, sex och samlevnad, relationer, kamratskap, mobbning m.m. Frågespalten är till för dig som är i tonåren, förälder eller annan vuxen som bryr sig om unga och ungas livssituation.

Vi försöker svara så fort vi kan. Vill du att just Carina eller just Lotti svarar på din fråga, kan du nämna det i texten. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor för att ställas.

Det är gott att våga bry sig och att våga fråga!


 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha

(105)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(95) Mamman
Tue, 6 October 2015 14:34:56

Har hört rykte om sniffning i Ale. Är det ett bekymmer?

Hej Mamman!
Missbruk av alla de slag är bekymmer och sniffning/boffning är ett problem som dyker upp med jämna mellanrum och som just nu verkar vara på tapeten igen. VAKNA är som alltid med på banan och arbetar med att göra både skola, föräldrar och även kommunens handlare uppmärksamma på problemet, så har vi riktigt tur kommer bekymrena att stävjas innan de blir stora!

Hoppas Lotti(94) Undrande mamma
Wed, 2 September 2015 19:28:14

Blir det några föreläsningar i höst? Skulle vilja gå på något som handlar om droger. Vet att ni brukar ordna sådant.


Hej Undrande mamma!
Håll regelbunden koll här på Vaknas hemsida www.vakna.ale.se, så får du all information om eventuella föreläsningar. Ale Kuriren brukar också skriva om det är något på gång!

Härligt med ditt engagemang!

Hälsar Lotti (93) Björn Laursen
Tue, 4 August 2015 14:07:06
email

Hej. Är 67 år, har en dotter på 30 år. Ingen av oss har någonsin haft samröre med "något av detta". Ser ofta på TV, program om kriminalitet och droger. Har alltid undrat hur ser "det" ut.Skulle någon mot för-modan erbjuda något, skulle jag inte veta vad det är. Av TV verkar det som att pulvret verkar vara vitt. Av "lukten" att döma, så är det tydligen bara hundar som kan upptäcka det. Om jag skulle identifiera något av vetemjöl, potatismjöl eller ev droger, skulle jag aldrig klara det. Ursäkta för "förmodligen" dum fråga.

Hej Björn!
Här är ingen fråga dum och att inte ha erfarenheter av droger, är ju faktiskt det som är helt normalt. De allra flesta av oss, har dessbättre aldrig sett eller varit i närheten av droger och alla som är förskonade från droger och missbruk, är det bara att gratulera! Droger finns i otaliga mänger, varianter och kan se ut på massor av olika sätt, då det går båda att röka, sniffa, inta i tablettform, i tuggform, dra in i näsan som vitt pulver, injiseras med spruta eller tas som tabletter osv osv. Det är en hel vetskap och olika droger ger olika effekter, kostar olika och har olika former av beroendegrader. Vill du läsa på, ta en titt på VAKNAS hemsida, där vi länkar till sidorna "Drugsmart" och "Drugnews", så kan du läsa och se bilder.

Jag hoppas att du och din dotter fortsätter vara förskonade från att behöva uppleva droger på nära håll!

Hälsar Lotti(92) Joggaren
Wed, 22 July 2015 07:39:06

Hej! Hörde precis om Vaknaloppet på radion. Låter ju kanon. Hur går det till? Gillar att springa och älskar att göra det för en GOD sak...

Hej Joggaren!
Visst är det en härlig idé och som du säger, alltid kul att springa för en god sak! Snöra på dig löparskorna och kom till Ale Kulturrum i Nödinge den 15 augusti kl 10! Ingen föranmälan krväs, men ha med dig en startavgift på 20 kr som går till VAKNA och Ales unga! Du kan själv välja startgrupp på plats. Är du med i Facebook, kan du läsa mer där. Sök på "VAKNALOPPET"!

Lycka till!
Hälsar Lotti(91) Pappan
Tue, 9 June 2015 14:07:26

Är det inte bättre att man köper ut till sitt barn så man vet vad de dricker. Man hör ju så mkt om "dålig" sprit.

Hej Pappan!
Det finns många som resonerar som du, det vet vi inte minst efter att känna till den tillgång som unga har av alkohol idag. Många gånger är det föräldrar - som i bästa välmening - langar till sina barn. Men nej, att detta skulle få dem att "lära" sig dricka eller undvika hembränt är en myt. Tänk dig själv om väldigt många föräldrar skickar med sina tonåringar ett sexpack öl eller några flaskskor vin - det blir enorma mängder som ungdomarna får tillgång till, direkt från oss vuxna som borde veta bättre. Vår uppgift som vuxna är inte att förse våra tonåringar med alkohol! Det är dessutom lagning och det är enligt lag förbjudet.

Det du kan göra är att prata med dina ungdomar om alkohol och berätta varför du inte vill köpa ut eller varför du inte vill att de ska dricka. Säg som det är, det är mot lagen, alkohol är inte ok för den som är under 18/20 år och hjärnan är inte färdigutvecklad ännu. Givetvis måste du även varna för faran med hembränt, något som dock dessbättre inte alls är lika vanligt i dag som när vi var unga.

Det är inte bara alkoholen i sig som är en fara, utan även vad en ungdom kan bli utsatt för eller utsätta sig eller andra för, när de är berusade och omdömet inte är på topp. Många brott, trafikskador, våldtäkter, oönskade graviditeter, att man dricker hembränt eller testar narkotika osv händer oftast när unga redan är på fyllan och att som förälder sen leva med att "det var jag som köpte ut och bidrog till berusningen", är inte så roligt.

Vår uppgift som vuxna är att se till att alkoholdebuten blir så sen som möjligt, inte att skynda på den eller bidra till den!

Lycka till!

Hälsar Lotti

Hälsar Lotti

(90) Nisse
Wed, 3 June 2015 15:15:21

Hur ser knarksituationen ut i Ale för tillfället?

Hej Nisse!
Precis som överallt i Sverige, finns det droger även i Ale. Och alla som använder är en användare för mycket! Några exakta siffror på hur många som brukar, har vi inte, men vi vet att det finns folk som brukar och som är inom behandling, folk som borde vara inom behandling, men inte inser det själva och folk som ännu inte är kända av socialtjänst och polis. Det vanligaste är att man använder hasch/marijuana. Även spice och GHB och annat finns också. Så visst finns det att jobba med. Men Ale är inte värre än andra kranskommuner till Göteborg. Men så blundar vi inte heller för problemen!

Hälsar Lotti(89) Frågvis
Sun, 10 May 2015 17:03:46

Ser att ni fått en ny check från ICA. Vart går pengarna?

Hej Frågvis!
Pengarna går till Vakna Fonden, där framförallt föreningar i Ale kan söka pengar vid specifika tillfällen. De kan söka pengar till olika projekt och idéer de vill genomföra, så pengarna går direkt tillbaka till Ales unga! Bra va!

Hälsar Lotti


 (88) Gubbe
Wed, 29 April 2015 11:48:56

Har vi någon polis som kan hjälpa oss i Ale om det behövs?

Hej Gubben!
Ja visst har vi det. Vi har dock ingen polisstation i Ale, för så jobbar inte polisen längre, inte sen flera år. De centraliserar sin verksamhet och har sen januari 2015 gjort en stor omorganisation, och är numera en enda stor mydighet. Än så länge tillhör Ale fortfarande Nordost, som vi gjort i många år, men vi kommer att gå över till Kungälv. Håll dig uppdaterad te x genom Ale Kuriren. Vill du anmäla ett brott som redan hänt, ska du ringa 114 14 och då hamnar du hos polisen nationellt och gör en anmälan den vägen. Vid akuta ärende ska du ringa 112 och då kommer den polis som finns närmast! Du kan känna dig trygg, här finns poliser!


Hälsar Lotti(87) Frågvis
Fri, 17 April 2015 17:46:24

Vem blir knarkare?Kan man se det? Hur mkt behöver man knarka för att det skall märkas?

Hej Frågvis!


Vilka intressanta och svåra frågor! Egentligen är svaret att vem som helst kan bli knarkare, om hen väljer att börja använda droger. Däremot behöver inte alla som nån gång testar droger, bli beroende och fastna i ett missbruk. Oftast är det personer som på något sätt är otrygga, olyckliga och som inte har det så bra i sina liv eller under sin uppväxt, som blir de här utslagna missbrukarna, som vi ser på gator och torg. Men även i de finaste och rikaste familjerna som har allt som man tror skapar lycka, kan det också finnas droger och missbruk, det får man inte glömma. Detta är ett problem som finns i både slott och koja.

Många människor kan smyga med sitt missbruk och dölja det väldigt väl, men förr eller senare brukar fasader rämna, så att anhöriga förstår vad det handlar om. Annars är de vanligaste tecknen på att någon använt droger, att man ser det i deras ögon. Blicken kan bli matt och flummig, eller stirrig och nojig. Man kan också få konstig/ryckig gångstil, man kan bli trött, apatisk, eller speedad och manisk, beroende på vilken drog man använder. Personer som plötsligt börjar spendera mycket pengar, byta umgänge och ändra sig från sitt vanliga jag, kan också göra detta pga att det börjat använda droger.


Hur mycket man ska knarka för att det ska synas är svårt att avgöra. Vissa håller som sagt på länge utan att någon märker eller fattar det, på andra märks det direkt. Men som sagt, mycket handlar om hur vi väljer att definiera ord. Är man knarkare när man testat droger en gång, eller är man knarkare först när man fastnat i ett missbruk? Detta är inte helt enkelt. Men vi vet att om vi kan hindra unga från att börja med tobak och alkohol, är risken mycket mindre att de börjar med narkotika!


Hälsar Lotti(86) Kalle
Mon, 23 March 2015 14:07:33

Dör man av anabola?

Hej Kalle!
Nja, det är nog väldigt sällsynt att man dör knall och fall av en överdos av anabola, men givetvis kan organ i kroppen ta stryk och göra att man går en alldeles för tidig död till mötes. En annan läskig biverkning av anabola kan vara ökad risk för depressioner. Det finns hel del människor som blivit deprimerade när de använt anabola och därmed tagit sina liv. Så ser man det på det sättet kan man ju dö av anabola!

Hälsar Lotti