Frågespalten

 

Hej!

Vi som svarar på den här sidan heter Carina Zito och Lotti Klug. VI är utbildade socionom respektive hälsopedagog. Till oss kan du vända dig om du har frågor som gäller droger, sex och samlevnad, relationer, kamratskap, mobbning m.m. Frågespalten är till för dig som är i tonåren, förälder eller annan vuxen som bryr sig om unga och ungas livssituation.

Vi försöker svara så fort vi kan. Vill du att just Carina eller just Lotti svarar på din fråga, kan du nämna det i texten. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor för att ställas.

Det är gott att våga bry sig och att våga fråga!


 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha

(105)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
<
(5) Kille
Fri, 28 October 2011 11:38:28

Hur ofta är normalt att ha sex när man har en fast tjej?


Svar:
Hej där!
Det finns inget rätt och fel om hur mycket sex man ska ha när man har en fast tjej. Det bestämmer du och tjejen. Det spelar ju in hur gamla ni är, hur länge ni har varit tillsammans och vad som känns rätt för er! Vissa vill ha sex ofta, andra mer sällan, andra inte alls. Det är helt och hållet ert beslut som ingen annan har med att göra!

Hälsar Lotti(4) Orolig
Wed, 26 October 2011 16:27:39

Hör inte så mycket om spice. Hur är det med den drogen i Ale för tillfället?


Hej Orolig!


Vad jag har förstått pratas det inte lika mycket om Spice längre, så min känsla är att det lugnade ner sig inte minst efter att drogen blev illegal. Tyvärr finns det nog ännu ett bruk i vissa kretsar, som kan vara svåra att komma åt, då man ofta beställer droger direkt över nätet och därmed kan sköta det helt osedd. Men som det ser ut nu är det i alla fall inte det största problemet vi har!


Hälsar Lotti(3) Pappa
Wed, 26 October 2011 16:26:18

Nu är det snart höstlov med allt vad det innebär. Mina pojkar vänder direkt på dygnet och festar en hel del. Det går bägge på gymnasiet. Vad skall man göra som ensamstående pappa?


Svar:


Hej Pappan!


Vet du, jag tror absolut inte att du är ensam om ditt bekymmer tyvärr. Det är väldigt vanligt att tonåringar och ungdomar gärna vänder på dygnet när de får en chans. Personligen tror jag mycket på dialog i såna här sammanhang, alltså att ni pratar ihop er om vad som ska gälla när killarna är lediga.


De är lediga, men du jobbar ju och du måste få din sömn och ska inte behöva ligga och vänta på att de ska komma hem fram på småtimmarna eller oroa dig för vad de gör när de är ute och detta måste de förstå. Det handlar om allmänt hyfs och hänsyn. Kanske kan du ge dina söner några uppgifter hemma som de måste göra medan du är på jobbet och de är lediga. T ex att de får i uppdrag att städa, handla, laga middag etc och sen bestämmer ni att du ringer hem vid ett visst klockslag (tex kl 11 om du tycker att de inte ska sova bort mer av dagen) och kollar att det är gjort.


Jag vet att det är lättare sagt än gjort, men du är vuxen och du bestämmer så länge de är under 18 år och när de bor hemma hos dig. Därför ska du inte vara rädd att sätta upp gränser för tider de ska vara hemma, att de inte får dricka alkohol (olaglig när man är under 18 år, då man får dricka på krogen. Först vid 20 år får man köpa på systemet!!!)


Det kanske blir en diskussion, men ta den i så fall. Många ungdomar tycker det är tryggt och skönt att få klra besked och styrning, även om det inte verkar så på dem!


Lycka till!


Hälsar Lotti(2) Torsten
Thu, 29 September 2011 08:48:05

Hallå! Var ställer ni er i frågan om alkohol eller cannabis? Jag förstår att ni tycker att båda är dåliga och farliga saker och jag respekterar att ni vill ha båda olagliga... Men om man ser till beroende och fysisk skada så är alkohol mycket farligare och både fysiskt och psykiskt beroendeframkallande, medans cannabis är totalt omöjligt att bli fysiskt beroende utav men psykiskt beroende kan skapas vid extremt bruk. Många säger att cannabis är en inkörningsdrog till tyngre droger men sverige har hela 4 gånger mer tunga knarkare än holland som har legaliserat cannabisen. Vilket skulle ni anse vara bäst för allmänheten om något utav dem var tvungna att vara laglig? Cannabis anses ungefär lika farligt som koffein så jag ser inte grejen med att ha det olagligt.

Svar:
Hej Torsten!
Ursäkta att du fått vänta på svar, det beror på semester!

Jag måste be att få passa i denna fråga! För mig är det som att välja mellan pest och kolera och jag kan inte göra det! Jag kan inte se att något skulle vara bättre eller sämre än det andra, för mig är det lika illa vilket som. Jag tycker det är oerhört tråkigt att männiksor väljer att berusa sig, oavsett metod!

I Sverige har vi valt att göra alkohol lagligt från 18/20 år och cannabis är olagligt. Det är dessa normer vårat samhälle att uppbyggt och utformat efter och det är svårt att sia om hur det hade sett ut om det vore annorlunda. Med tanke på ett utökat rökförbud, hade ju inte cannabis varit ok att röka offentligt heller - skulle folk sitta och frysa under filtar utanför krogen och röka på eller tillägnas nån rökruta nånstans...?

Personligen förespråkar jag drog- och alkoholfrihet och det är min ståndpunkt, men all respekt för din, man får tycka olika!

Ha det gott!
Hälsar Lotti(1) Johan
Thu, 29 September 2011 08:10:56

Hur är läget på drogfronten nu i Ale?
Vad är det mest av?
Några tecken på hur man upptäcker att en sbarn drogar?

Svar:
Hej Johan!
När det gäller läget på drogfronten i Ale, är vi naturligtvis inte förskonade. Här finns både det ena och det andra, men bland det som är narkotikaklassat är hasch/marijuana det som tycks användas mest nu när spiceanvändandet verkar ha lagt sig. Men alkoholen är den absolut mest förekommande drogen i Ale.

Att upptäcka att ens barn drogar, kan vara svårt. Ofta får man hålla koll eftersymptom, som även kan vara helt vanliga tonårssymptom, såsom att de är uppe/borta längre på kvällar, även vardagar, ändrar sitt umgänge, är trötta, sega, svåra att få kontakt med, skolkar, slarvar med läxor och pengar etc, men som sagt, så beter sig många tonåringar utan att de använder droger.

Mitt tips är att alltid försöka ha en god dialog med sina barn och med barnens vänner och föräldrar. Har man en god relation är det svårare för barnen att bete sig gränsöverskridande!

Lycka till!
Hälsar Lotti

<