Frågespalten

 

Hej!

Vi som svarar på den här sidan heter Carina Zito och Lotti Klug. VI är utbildade socionom respektive hälsopedagog. Till oss kan du vända dig om du har frågor som gäller droger, sex och samlevnad, relationer, kamratskap, mobbning m.m. Frågespalten är till för dig som är i tonåren, förälder eller annan vuxen som bryr sig om unga och ungas livssituation.

Vi försöker svara så fort vi kan. Vill du att just Carina eller just Lotti svarar på din fråga, kan du nämna det i texten. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor för att ställas.

Det är gott att våga bry sig och att våga fråga!


 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha

(105)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(85) Karin
Mon, 2 March 2015 10:38:10

Hur farligt är det att "röka på". Det känns som att ungdomar idag inte tror att det är så farligt att röka Cannabis eller Spice. Men jag säger att det är farligt och inte bra för vare sig kropp eller själ. Hur skall vi få ungdomran att förstå?

Hej Karin!
Jag tycker precis som du, jag tror inte alls att det är bra att röka på! Forskningsmässigt VET vi att det inte är bra, men de som väljer att göra det, tänker inte i första hand på sin hälsa, utan ser andra "vinster", såsom ett rus som är positivt för stunden. Det är svårt att mäta HUR farlig en drog är på en skala, men att det är farligt det kan vi vara övrens om. Vi vet ju t ex att olycksrisken ökar för personer som befinner sig i ett rus, så även om man inte dör knall och fall efter att ha rökt på en gång, kan det ju hända att man gör annat under ruset som man bittert får ångra.  

Tyvärr fullproppas dagens unga med drogliberala influenser och det är inte lätt för vuxenvärlden eller oss som kämpar emot att göra våra argument hörda. Jag tror att man måste jobba på många olika plan:

Ett sätt är att jobba med information och utbildning, för inget är så viktigt som kundkap. I Ale är vi frammåt och duktiga med det och jag gissar att du hört talas om föreläsningen på Ale Kulturrum idag om cannabis? Hoppas att många tar chansen och går dit och lär sig mer.

Det är också viktigt att göra droger svårtillgängliga och att vara tydliga med vad som är okej i ett samhälle och inte. Se bara hur långt vi i Europa kommit med rökförbud av vanlig tobak! Det trodde jag inte när jag var ung. Så ju färre arenor det finns där rökning är ok och ju krångligare, dyrare och svårare det är att få tag i, ju bättre är det.

Jag tror också det är viktigt att ge unga andra alternativ till sysselsättning som är positiv för dem, då väldigt få ungdomar som mår bra, har ett roligt liv, aktiv fritid och sysselsättning, blir narkomaner. Så det finns mycket att göra på många olika plan! Kampen går vidare!

Hälsar Lotti(84) mamman
Tue, 17 February 2015 11:46:51

Hur är situationen på Ales gym med Anabola och andra dopingspreparat? Tränar en del och ser en del kilar som växer...-Kan man växa utan preparat? Blir osäker?

Hej!
Visst kan man bli stor om man tränar rent och äter bra, även om det tar lite längre tid än för dem som dopar sig. Men det är jättebra att du kollar och reagerar. Det du kan spana efter, är om kappmuskeln (googla) växer onaturligt fort, då detta är en muskel, som tar mycket lång tid att bygga upp på naturlig väg. Du kan också hålla koll efter om personerna du känner oro för har, eller plötsligt får, väldigt grov acne, något som också KAN (men absolut inte behöver) ha att göra med bruk av anabola.

Ales gym är väldigt framåt och uppmärksamma mot dopning, men det är givetvis svårt att komma åt allt. Tipsa gärna personalen om du känner misstanke om någon.

Lycka till med din träning!
Hälsar Lotti(83) Undrande mamma
Mon, 16 February 2015 17:57:37

Är det så mkt knark nu? Verkar inte vara så mkt snack om det? Hur är läget egentligen? Har vi mkt Spice i Ale?

Hej undrande mamman!
Jag kan inte ge dig något glasklart svar på denna frågan, för jag tycker att då knark enligt lag är förbjudet, så är ALLT för mycket! Och visst finns det personer även i vår lilla kommun som brukar droger. Vi är inte på något sätt förskonade. Men jag tycker också att det verkar ha lugnat ner sig, inte minst med Spice. Tack och lov har det kommit mycket information och varningar om den drogen, så jag hoppas att de som sysslar med sånt här, kommit på bättre tankar. Många kan tycka det är spännande med ett rus, men få vill ju dö av sin drog. 

Hälsar Lotti(82) Linnea Jensen
Sun, 11 January 2015 19:49:29
email

Hej! Mitt namn är Linnea Jensen Jag går på Folkuniversitetet gymnasium i Trollhättan på estet med inriktningen design. I Januari ska vi starta vår produktion av kortfilmen "Vem bryr sig?" Vi kommer att ställa upp i en filmtävling som i sin tur tar ut vinnare till Novemberfestivalen som är Sveriges största filmfestival för ungdomar. I teamet är vi 13 deltagare i åldrarna 16-20 år. Många av oss går estet teater och har som mål att göra filmskapande till sin karriär. Jag, Linnea Jensen, jobbar i detta team som FAD och scenograf. Har även en liten roll i filmen. Min bakgrund är det estetiska skapandet med bild och form. Men har även lite bakgrund i teater. Jag tycker detta projekt är viktigt för de lyfter frågor som jag tycker samhället måste jobba på. Jag är en positiv och optimistisk tjej som ser varje liten motgång till möjligheter. Med min talang att skapa, ser jag verkligen fram emot att få framställa manusförfattaren syn på filmen kreativitet! Emelie Kastberg, som i detta fall är den ambitiösa mångsysslaren. Hon har skrivit manuset och är filmen huvudkaraktär. Emelie är en tjej som har många fingrar med över allt. Hon låter aldrig något stoppa henne och hennes mångsidiga kulturella passion gör att allt hon gör blir välgrundat och strukturerat. Emelie har varit mycket aktiv professionellt och varit volontär i många kulturella sammanhang. Allt från Musikalen Annie, till spela in röst för barnserie på Cartoon Network. Hon vet sin dröm och därför blir alla hennes projekt alltid 100% hjärta. Det började med att Emelie på egen hand skrev manuset och projektförslaget till kortfilmen "Vem bryr sig" och tack vara hennes engagemang fick vi ihop ett suveränt team med många ungdomar som har ett brinnande intresse! Filmens team består av ungdomar både framför och bakom kameran. Alla med mål att få lärdom och erfarenhet av ett så professionellt arbete som möjligt! Filmen "Vem brys sig?" börjar med en ung kvinnas tillbaka blickar om konflikten som uppstod på en fest. när hon senare på väg hem möter ett tågspår slås hon av tanken att ta sitt liv. Tjejen sätter sig på spåret helt ovetande om vad som kommer ske här näst, ensamhet och rop efter ett tyst hjälp är de enda som går runt i hennes huvud. Vid spåret möter vi 4 klassisk samhällsproblem i form av nyfikenhet, samvetet, fördomar och ovetande. Detta gestaltas av 4 olika personer och en hund. Filmens oväntade vändning visar dig att den som är mest ovetande om samhällets normer kan vara den som lär dig mest om livet! En drama som reflekterat frågorna du inte vågar ställa! Som ni förstår tar filmen upp viktiga ämnen som både ni och vi kämpar frö att motverka. Därför undrar vi om ni skulle vilja sponsra med ekonomiskt bistånd? tack på för hand! Linnea Jensen FAD 0706-383306 Emelie Kastberg Prdoucent 0764-097399

Hallå Linnea!
Vilken härlig idé! Det går att ansöka pengar från VAKNA-fonden, men vid specilla tillfällen. Kolla på hemsidan under fliken Stödföreningen! Nästa ansökningstillfälle är den 3/2. Jag vet inte om man får lov att söka om man inte bor i Ale kommun, men man kan alltid prova!
Lycka till!
Hälsar Lotti(81) Anders Palmgren
Sat, 27 December 2014 23:31:34

Hej. Jag är nyfiken på hur ni ser på kriminaliseringen av drogbruk. Är det rätt väg att bötfälla och fängsla både ungdom och vuxen oavsett om dom kan sköta sina droger eller fastnat i ett missbruk. Varför väljer man i lagtexten att göra skillnad på droger när det innebär att alkoholisten får vård men narkomanen fängelse? Södjer ni ert arbete på forskning och i så fall vilken?

Hej Anders!
I Vakna arbetar vi utefter vad svensk lagstiftning säger, och enligt svensk lagstiftning är alkohol och tobak de enda legala drogerna vi har i Sverige, och de är tillåtna från 18/20 års ålder. Det är det vi har att jobba utefter, men sen är det givetvis upp till var och en att tycka vad de vill om hur lagen ser ut. Det kan inte vi på något sätt påverka.


Det är också viktigt att veta att Vakna arbetar i första hand primärpreventivt, vilket innebär att vi vill sätta in insatser för att unga aldrig ska testa droger alls, eller ska behöva fastna i ett missbruk överhuvudtaget, vare sig av  lagliga eller olagliga produkter. Sen finns det andra - te x inom IFO (individ och familjeomsorg) som tar hand om personer som fastnar i missbruk, det gör inte Vakna.


Personligen tycker jag absolut att livsfarliga droger ska vara kriminellt att använda. Men det betyder inte att fängelse eller böter på något sätt är bästa sättet att bota någon som sitter fast i ett missbruk, men det handlar ju om vad personerna i fråga döms för, och då är det lagboken som gäller. Många döms ju faktiskt till vård även om de är narkomaner, precis som att det finns alkoholister som döms till fängelse. Det handlar ju om vilket brott de begått under ruset. Är brottet enbart narkotikainnehav, tycker jag att de ska straffas enligt lag för sitt lagbrott och det är alltså upp till vad domen säger.


Jag arbetar mot droger och tycker det är oerhört beklagligt att det finns männsikor som väljer att droga sig alls - som alltså väljer en livsfarlig väg, för att ha lite roligt när de festar, eller för att bota sin ångest, för att självmedicinera, eller varför man nu väljer att droga sig. Jag tycker det är självklart att vi måste försöka hjälpa varandra och de som har det svårt och förhoppningsvis kunna visa på bättre alternativ. En ungdom som är pigg, glad, har en aktiv och meningsfull fritid, som känner sig trygg och älskad, brukar inte vara först ut att testa knark på fester. För dem räcker det att veta att de bryter mot lagen, så är det avskräckande i sig.


Det är viktigt att ha med sig forskningen och forskningen kan säga olika saker om hur man bäst botar dem som redan fastnat i missbruk. Men vi jobbar för att ingen ska fastna och där tror jag att forskningen är väldigt samstämmig. Jag känner i alla fall inte till nån forskning som visar att det är bra att unga männsikor att ta till droger för att ha roligare på sina fester. All forskning jag känner till är enig om att droger kan ge positiva effekter för stunden, men absolut inte i det långa loppet. Det finns skäl till att lagarna ser ut som det gör. Detta handlar om att skydda människor. och det tycker jag är vår skyldighet att försöka göra!


Hälsar Lotti(80) Maria E-O
Mon, 1 December 2014 09:02:19
email

Hej! Min son är orolig för sina kompisar som säger att de ska testa någon drog. Vi hade ett bra samtal igår, där han säger att han försöker få dem att förstå hur dumt det är och att han inte tycker de ska testa. De är 15 år. Han vill ju inte tjalla på dem, han vill helst ha kvar dem som kompisar, men inte om de väljer att testa. Hur ska vi agera, för bästa resultat? Hur ska min son göra? Jag tycker han är stark som tar avstånd o försöker få dem att tänka om, men orkar han? Hur ska jag stötta min son? Det är svårt, det här!

Hej Maria!
Först och främst, grattis till att du har en så fin son, som dels tänker på sina vänner och dels kommer till sin mamma med sina funderingar! Det är inte alla tonårsföräldrar förunnat! Det ska du verkligen vara glad och stolt över!

Samtidigt är det ett tungt och svårt bekymmer han lägger över på dina axlar och mitt spontana tips till dig är att genast ta kontakt med hans skola. Antingen med lärare/rektor eller med elevhälsoteamet. Själv gjorde jag så när en ungdom i min närhet anförtrodde mig ett snarlikt dilemma, att jag ringde till skolsköterskan och sa att jag inte ville uppge ungdomens namn eller klass, men att jag fått höra något, som jag ville berätta för dem. Skolsköterskan tackade flera gånger för att jag informerat dem, tog det till sig och agerade direkt. Ofta har skolan planer för hur de ska agera när de misstänker att det förekommar droger! Ungdomen som berättat för mig, visste att jag skulle agera på detta, (det är varje vuxen persons skyldighet!!!) men hens namn kom aldrig ut och ingen visste vem som berättat. Skolsköterskorna har dessutom tystnadsplikt och brukar kunna sköta denna typ av frågor mycket professionellt!


Så sök genst upp antingens din sons lärare, eller elevhälsoteamet på hans skola (kanske det som känns bäst för din son) och sen får du lita på att de agerar utefter planer som de har. Om din sons vänner inte går på samma skola som din son, hade jag ringt till deras föräldrar och berätta vad du hört! Som förälder vill man väl veta och kunna agera. Antingen tackar de dig eller blir de upprörda. Men de får i alla fall en chans att agera och konfrontera sina barn. Att ensam bära en sån här vetskap är inte bra varesig för dig eller din son!


 


All lycka till!


Hälsar Lotti(79) Livrädd
Wed, 26 November 2014 19:10:34

Nu läser ser man att Spice är livsfarligt.det verkar galet. Hur har vi det i Ale? Hur ser man att någon röker Spice?


Hej! Ja att röka spice är som att spela rysk roulette. Eftersom man inte vet vad som tillverkaren använt för att framställa spicet och inte heller hur mycket så är det rent ut sagt livsfarligt! Om du inte läst hela artikelserien som aftonbladet publicerade för någon vecka sedan så råder jag dig att läsa den!
I Ale har vi inte varit förskonade när det gäller drogen spice. Redan 2009 var det många födda år 1993 som började med spice. När det narkotikaklassades under hösten samma år var det flera som slutade, men tyvärr allt för många som fortsatte eller bytte sitt missbruk till något annat! Det jag hör av ungdomar idag är att man försöker undvika spice om man kan för man får sådan kraftig ångest av det och själva ruset man försöker uppnå sitter så kort stund. Tyvärr är ju drogen väldigt lätt att anskaffa så den som har ett beroende står inför stora utmaningar till att kunna låta bli!
Som svar på din fråga när det gäller hur man ser att någon röker spice så är det liknande hur man ser att någon röker cannabis. Finns att läsa på bl.a drugsmart.se. Vissa spiceblandningar har man lyckats kunna se via drogtest. Dock inte alla kombinationer. Jag rekommenderar i alla fall att en spicemissbrukare ska lämna slumpvisa drogtest. Dels eftersom vissa cannabinoder i spice syns, men även för att utesluta annat missbruk. Det är ju inte helt ovanligt att man har något som huvuddrog, men att man fyller på med annat mellan varven.
Hoppas du tyckte du fick svar på dina frågor!
Hälsningar kurator Carina

(78) Stacy
Fri, 14 November 2014 09:58:40

Varför dör man av Spice?

Hej Stacy!
Det är överlag farligt med droger, det är därför vi inom VAKNA kämpar så för att man inte ska beblanda sig med illegala droger av någon sort. Man kan dö av i princip alla droger, för förr eller senare bryts kroppen ner, eller råkar man ut för något i ruset osv. Dock dör givetvis inte alla som någon gång testar droger, inte alla som testar spice heller.


Men som jag har förstått det hela är spice svårt att dosera rätt, det finns olika "mixar" av spice, det finns folk som snickar ihop blandningar själva och säljer, så brukaren vet alltså inte vad det är hen får i sig. Detta kan göra att man kan råka överdosera, eller få en "dålig mix" och då kan det gå så illa att olika organ slås ut och att man dör. För att förstå exakt vad det är som händer i kroppen och vad som är dödande, krävs mer kunskap om kroppen och dess kemi än vad jag kan förmedla här. För mig räcker det att veta att droger är faliga för hälsan, för att ta avstånd ifrån dem. Hoppas att du också tänker så och är rädd om dig!

Hälsar Lotti(77) Ulla
Thu, 23 October 2014 15:08:18

Hur kan man hjälpa till i arbetet mot droger?

Hej Ulla!
Oj, det finns MASSOR att göra! Viktigast är nog egentligen att vara en bra förebild själv, för barn och unga i din närhet. Att visa att det går att ha roligt utan sprit, tobak och droger t ex, att aldrig langa/köpa ut, att tala om när man ser något som är fel, att tipsa polisen om man får veta något om nån sk "Ölkalle etc". Kort sagt; att våga vara vuxen är bra i kampen mot droger!

Sen kan man ju alltid engagera sig ideellt i föreningar. Nästan alla ungdomsföreningar har en drogfri policy och behöver ofta fler händer, varsig det handlar om föreningar inom idrott, teater, politik eller kyrkan. Ungdomar som har en aktiv fritid, fastnar inte alls lika ofta i missbruk och ju mer det finns att välja på för olika intressen, ju fler unga kan vi fånga upp i sunda intressen! 


Ytterligare ett sätt är att bli stödfamilj åt barn och unga som lever med missbruk i sina familjer. Tyvärr fastnar många unga som vuxit upp med missbrukande föräldrar själva i missbruk och där kan en stödfamilj vara den som räddar livet på en ungdom.


Så finns det nattvandrarföreningar som alltid behöver fler medlemmar! Sök på ale.se, så hittar du information!

Du behövs!
Lycka till!
Hälsar Lotti(76) Biffen
Fri, 10 October 2014 15:41:01

Hej! Tränar en del på STC i Ale ser att en del ungdomar är "STORA" vad gör ni med dem? Jag menar finns det någon plan?

Hej Biffen!
Angående planer får du nog prata med ditt gym om detta. De vill gärna få in tips och vill veta om det är någon som tränar orent, så att den personen kan stängas av! Vuxna människor har alltid eget ansvar för sina liv och sin hälsa, men givetvis måste du tipsa personalen om du ser nåt som verkar misstänkt, och blir du vittne till langning etc, är det polisanmälan som gäller. Men som sagt, prata med personalen på ditt gym!

Vakna samarbetar med alla större gym i Ale under parollen "Schysst träning" och det går i första hand ut på att flera vuxna som tränar rent ska finnas bland ungdomarna som tränar. Alla som är engagerade i detta har likadana tröjor, som visar att man tagit ställning för schysst träning och det är en metod som vi hoppas ska få såna som vill träna orent att känna sig lite obekväma...

Lycka till med dig träning!
Hälsar Lotti