Frågespalten

 

Hej!

Vi som svarar på den här sidan heter Carina Zito och Lotti Klug. VI är utbildade socionom respektive hälsopedagog. Till oss kan du vända dig om du har frågor som gäller droger, sex och samlevnad, relationer, kamratskap, mobbning m.m. Frågespalten är till för dig som är i tonåren, förälder eller annan vuxen som bryr sig om unga och ungas livssituation.

Vi försöker svara så fort vi kan. Vill du att just Carina eller just Lotti svarar på din fråga, kan du nämna det i texten. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor för att ställas.

Det är gott att våga bry sig och att våga fråga!


 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha

(105)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(75) Frågvis
Tue, 23 September 2014 13:40:43

Hur mycket knark finns det i Ale?

Hej Frågsvis!
Det är omöjligt att svara på hur mycket knark det finns, men att det alls finns knark i Ale är ju för mycket bara det. Precis som på alla andra orter i Sverige, finns det även folk i Ale som både brukar och missbrukar olika narkotiska preparat, men Ale är inte värre än många andra ställen. Jag är väldigt stolt över det drogförebyggande arbetet som bedrivs i vår kommun via VAKNA, men man får aldrig slappna av och luta sig tillbaka, eller tro att man är färdig. Narkotiabranschen ligger tyvärr alltid steget före...


Hälsar Lotti(74) Läsare
Mon, 1 September 2014 14:22:59

Hej! Ser att ni skriver om en bok om Cannabis. Hur kan man få tag i den?

Hej!
Kontakta Thomas Berggren på vakna via thomas.berggren@ale.se

Lycka till!
Hälsar Lotti(73) Lisa
Mon, 1 September 2014 14:21:20

Nu när skolan kört igång så hade jag hoppas att det skulle flyta på med rutiner mm. Men det är hopplöst att få mina tonåringar i säng i tid och det känns som att det är snurrigt runt dem. Vad skall man göra?

Hej Lisa!
Jag tror att väldigt många känner igen ditt bekymmer så här när allt drar igång igen! Jag tror mycket på dialog, så försök (helst utan att bli arg genast) att sätta dig med var och en och ta ett samtal om vad det är som gäller. Du är vuxen och du bestämmer och så länge de bor hemma är det dina och din evenuella partners regler som gäller!


Ta dig också tid och lyssna på vad de har att säga så att de känner sig lyssnade på, och respektera att även deras åsikter är viktiga, så kanske ni kan enas i nån form av kompromiss med rutiner som även de är hyfsat nöjda med. Men åter igen, det är DU som i slutändan bestämmer! Säger du att kl 22 är släckdags och de säger midnatt, kanske ni kan enas om 22.30, typ (beroende på hur gamla de är). Försök sen att fortsätta ta dig tid att regelbundet prata med dem, kanske 15 min vid varje sängkant om kvällen du får till det och om det snurrar runt dem så att du blir allvarligt orolig, dra dig inte för att prata med lärare och kanske även deras skolas elevhälsoteam för att få stöd!

Lycka till!
Hälsar Lotti(72) Trött morsa
Wed, 16 July 2014 08:25:15

Vad skall jag göra när mina tre tonåringar "bara drar runt" har inget sommarjobb och vänder på dygnet? Är riktigt trött nu.


Hej Trötta Morsan!
Du har ett dilemma du säkert delar med många andra. Ibland är det en lättnad när semestern är över och alla rutiner är igång som vanligt igen. Tonåringar som inte har jobb och vänder på dygnet är också oerhört tröttande, för hur det än är, så bor de ju hemma och är de ute/uppe på nätterna är det svårt som förälder att koppla av.

Nu har det ju gått lång tid av sommaren och kanske är det svårt att få tag på sommarjobb nu, men jag vill tipsa dig om att komma ihåg detta till nästa år och i mycket god tid uppmuntra dina tonåringar att leta med ljus och lykta efter jobb. Hör med MC Donalds, ICA, Lidl och övriga affärer, med Kommunen, Ale Byggen eller vad det nu kan tänkas finnas och börja leta redan i mars/april!


Men som sagt, nu är nu och det är nu du har problem. Kanske behöver ni helt enkelt sätta er ner och ha ett familjeråd och dela upp uppgifterna hemma. Kan de t e x turas om att laga middag, städa, sköta en eventuell tomt till exempel? Du är ju också ledig, när ska du få koppla av om det är du som sköter det i nuläget? Ibland känns det som att ungdomarna bor på hotell med helpension medan föräldrarna sliter ut sig.


Kanske kan ni bestämma att på vardagarna är det ett visst klockslag som gäller för läggning och ett för uppstigning och sen se till att hålla det, så att de vänder rätt dygnet? Visst är det skönt att slippa strukturer och måsten när man är ledig, men ibland krävs det för att situationen ska vara hållbar. Du mår dåligt i det läget som ni har nu och det är inte okej. Kanske behöver dina ungdomar bara få höra detta och få en förståelse för att detta inte är en hållbar situation. De kanske till och med tycker det är skönt själva att få rutiner och något att syssla med!?

All lycka till!
Hälsar Lotti(71) kalle
Fri, 4 July 2014 11:13:52

Det finns så många fina ungdomar.Dem pratar vi så lite om. Tycker att vi skall lyft det som är bra och funkar istället för att fokusera på det dåliga.

Hej Kalle!
Bra tänkt! Och jag upplever faktiskt att det är precis så man tänker inom VAKNA! Där vill man ju verkligen jobba med de goda krafterna och stärka det som är bra! Men jag håller med dig om att det i samhälsdebatten ofta fokuseras på allt elände. Det kanske har att göra med att man på nåt sätt utgår från att det normala är att det är "bra" och allt som avviker och blir "dåligt" det måste vi analyser och fundera kring vad som blir fel, för att det ska fortsätta bli "bra" i framtiden. Nånstans måste det ju vara målet; att alla barn och unga ska ha rätt till en god och sund uppväxt, för att kunna bli stabila och fina vuxna, som tillsammans för samhället framåt!

Stå på dig och fortsätt fokusera på det goda!
Skön sommar!
Hälsar Lotti(70) Carl
Mon, 23 June 2014 10:31:13

Läste om Spice i GP i helgen. Hur vanligt är det i Ale? Vad är skillnaden mot Hasch?

Hej Carl!
Jag tror tyvärr att Spice är ganska vanligt i Ale, men exakt HUR vanligt har jag inga siffror på. Vanligaste drogen i Ale är fför övrigt ortfarande alkohol!


Det är en hel del skillnader mellan Spice och Hasch, men man brukar säga att ruset man får efter dessa droger är väldigt snarlika. Så gillar man Hasch, men tycker att det är dyrt, svårt att få tag i osv, använder en del Spice istället, eftersom effekterna känns så lika. Förut var Spice inte narkotikaklassat, varför vissa tyckte att det därför var ett "bättre" alternativ. Idag är dock Spice narkotikaklassat och förbjudet att använda, precis som Hasch.


Hälsar Lotti


 (69) Ensamstående
Sun, 15 June 2014 05:58:26

Har två ungdomar i tonåren och är ensamstående. Sommaren är lång och jag känner oro för att de bara skall dra runt nu när det finns så mycket skit. Hur skall jag tänka?

Hej Ensamstående!
Du är i alla fall inte ensam om detta problemet, för denna fråga brukar dyka upp så här års från oroliga föräldrar. Det finns inga enkla svar, men jag tror att det är väldigt viktigt att ha en dialog med dina ungdomar. Att ni sätter er ner och gemensamt fattar beslut om vad som gäller i sommar. Så länge de bor hemma hos dig är det DINA regler som gäller. Punkt! Däremot är det bra att prata om vad som är rimligt utifrån era olika horisonter. Kom överens om tider som gäller, eller hur ofta du/de ska höra av sig, om vikten av att du vet var de är osv. Har ni sagt kl 23 är det 23 som gäller t ex. Har de inte kommit hem då, måste de höra av sig och hör de inte av sig, ringer du polisen. Så vet de det!


Det är också bra att ungdomarna har några egna ansvarsområden och uppgifter som får dem att gå upp på morgnarna och ha nån form av vettig sysselsättning, för jag förutsätter av din fråga att de inte har sommarjobb. T ex att de får laga middag, sköta tvätt, ev trädgård osv om du jobbar och de är hemma. Hushållet är allas och där måste man hjälpas åt.

Känner du oro för något specifikt som kan hända dem, prata med dina barn om detta. Med en hyfsat god dialog, kan man komma mycket långt!

Lycka till och skön sommar!

Hälsar Lotti(68) orolig
Mon, 9 June 2014 22:32:22

Hej! Har hört en del rykten om att det langas en del i Ale bla i Älvängen, tror det rör sig om cannabis.. och det även bland högstadieelever. Har även pratat med min tonåring som bekräftar att det finns men som "givetvis" inte vet vem?? Vet ni hur dom arbetar med detta på tex Aroseniusskolan?

Hej Orolig!
Ja, orolig blir man när man får höra sånt här och när ens tonsåring dessutom bekräftar. Jag tycker att du genast ska kontakta rekorn på Aroseuniusskolan och ta en disskussion om detta. Skolan ska ha planer för hur man hanterar droger och de har även kontaktpoliser som bör kopplas in vid minsta misstanke! Denna väg kan man även få informationen vidare till de inom kommunen som arbetar ute på fältet, och som gärna vill ha all sån här information! Det är naturligtvis svårt att veta vad som är sant och inte, men vi som är vuxna och som är samhället, måste reagera när vi känner oro!

När det gäller oro för langning i Älvängen i stort, bör man ringa 114 14 och tala med en polis om varför man känner oro och var. Det går bra att lämna tips, eller att bara berätta det lilla man vet. Allt blir till bitar i deras pussel och du kan vara anonym om du vill det. Sen är det upp till polisen att bedöma om det finns resurser att sätta in. OM man ser något som bevisligen handlar om langning och är säker på sin sak, ska man ringa 112!

Lycka till!
Hälsar Lotti(67) Young
Thu, 22 May 2014 12:25:59

Hur mycket knark har vi i Ale?
Hej!
Det är svårt att svara på vilka mängder, men vi kan konstatera att här finns klientel som sysslar med knark, det vet vi. Dessbättre är det inte så många, men bara att det finns är en oro i sig. Så det finns allt jobb att göra i det drogförebyggande arbetet!(66) Klabbe
Fri, 9 May 2014 16:08:56

Vi vill vara i fred och inte ha massa föräldrar och vakter springande efter oss.Vi är inte farliga bara för att vi hänger ihop.

Hallå Klabbe!
De allra flesta ungdomar är helt underbara, goa, charmiga och är inte det minsta farliga. Det är inte därför föräldrar och vakter "springer efter" er. Mycket handlar om att vi vill ha ett samhälle där alla får finnas, både unga och äldre, barn och vuxna och att man kan mötas på samma arenor.

Att det är vakter ute ibland och att vuxna/föräldrar kommer och "stör" är i syfte att minska kriminalitet. Tyvärr finns det ett fåtal ungdomar som vill förstöra, göra sönder och "störa" ordningen. Detta är oerhört kostsamt för kommunen. Ibland sitter ungdomar och umgås på kvällar och helger inne på förskolornas lekplatser t ex, och det är inget problem, så länge de bara umgås och har trevligt. Men när de fimpar och slår sönder glasflaskor i barnens sandlådor, då är det ett direkt faligt problem. Likaså när de klättar på byggställningar, krossar fönster och busskurer, klottrar och gör sönder allmän egendom, kör mopeder på gräsmattor och fotbollsplaner i syfte att sabotera, då har vi bekymmer. Alla förstår tyvärr inte detta och det är t ex vid såna tillfällen vakter och vuxna som ser och kan ingripa, behövs!

Önskar dig en lugn och skön vår!

hälsar Lotti