Frågespalten

 

Hej!

Vi som svarar på den här sidan heter Carina Zito och Lotti Klug. VI är utbildade socionom respektive hälsopedagog. Till oss kan du vända dig om du har frågor som gäller droger, sex och samlevnad, relationer, kamratskap, mobbning m.m. Frågespalten är till för dig som är i tonåren, förälder eller annan vuxen som bryr sig om unga och ungas livssituation.

Vi försöker svara så fort vi kan. Vill du att just Carina eller just Lotti svarar på din fråga, kan du nämna det i texten. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor för att ställas.

Det är gott att våga bry sig och att våga fråga!


 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha

(105)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(65) Undrande mamma
Thu, 24 April 2014 08:03:32

Är det lugnt på Festivalborg? Kan man tryggt lämna sin dotter där?

Hallå Undrande Mamma!
Hela idén med Festivalborg är att ni föräldrar tryggt ska våga lämna era barn där. Det är drogfritt och det finns många vuxna på plats, som kan ingripa och hjälpa till om det skulle vara något!

Sen är det alltid bra som varande tonårsförälder, att oavsett var barnet befinner sig, hålla lite telefon/smskontakt under kvällen för att "kolla läget" och att själv vara redo att åka och hämta, ifall hon skulle få "hemlängtan" av någon anledning.

Hoppas din dotter får en riktigt trevlig kväll på Festivalborg 2014!

Hälsar LottiOch här kommer även en hälsning från kurator Carina som kommer att vara på festivalborg! Om din dotter skulle känna sig otrygg så är hon välkommen att säga till mig eller någon annan vuxen som Lotti så riktigt påpekade att det vimlar av!
Trevlig valborg själv!
Hälsning Kurator Carina

(64) Nyfiken
Sun, 13 April 2014 20:41:16

Hur är det på drogfronten i Ale?

Hej Nyfiken!
Det finns droger i Ale av de flesta sorter, vi är inte på något sätt förskonade. Vad jag tycker är mycket positivt dock, är att vi i Ale under tio år genom Vakna, bedrivit ett mycket framgångsrikt drogförebyggande arbete och fortfarande gör. Detta gör att drogfrågan ständigt är aktuell och levande och liksom inte blir bortslarvad eller sedd mellan fingrarna. Det jobbas med frågan på flera håll - från polis, drogförebyggare, frititd, skola och socialtjänst, men det är ett långsiktigt arbete, som aldrig kommer att bli färdigt.

Vanligaste drogen i Ale är fortfarande alkoholen. Det är den som är mest tillgänglig och som vuxna är mest liberal inför. och den som fortfarande är inkörsport till annat, eftersom väldigt få provar narkotika i nyktert tillstånd. Så kampen går vidare!

hälsar Lotti(63) Mamman
Fri, 11 April 2014 09:32:21

Hur farligt är det med energidrycker? Om det nu är farlig varför sälj det till barn?

Hej!
Något av det svåraste att svara på är hur farligt något är på en skala. Det är svårt att värdera farlighetsgrad. Energidrycker tillför energi och är i första hand tänkta till personer som tränar mycket, näst intill på elitnivå. De innehåller mycket koffein, och annat, vars "farlighetsgrad" det ännu forskas om. Om då barn och ungdomar, som inte tränar, utan som kanske mest sitter vid datorn och vill hålla sig vakna, dricker en massa energidrycker, kan de bli väldigt "speedade", de får i sig onödigt många kalorier och de kan få hjärtklappning, vilket givetvis inte är bra alls.

Många affärer har infört åldersgränser för energidrycker på 18 eller, vissa till och med på 15 år. Det tycker jag är väldigt bra! Jag hoppas att det kommer att lagstadgas åldersgräns inom en snar framtid!

Hälsar Lotti(62) Mamman
Sun, 6 April 2014 06:28:56

Kan man lita på att det är lugnt och skötsamt på Festivalborg? Är orolig för att det festas även där. Har en flicka som går i åk 7.


Hej! Festivalborg är en drogfri tillställning. Ungdomar som kommer dit får lämna utandningsprov varje gång de går utanför Ale gymnasium. Vi är många vuxna som arbetar idéelt på festivalborg så jag tror faktiskt inte att du kan hitta något säkrare alternativ för din dotter.


Mvh Carina Kurator som alltid firar Valborg på Festivalborg bättre kan det inte bli med flera hundratals fina nyktra ungdomar(61) Anonym
Thu, 27 March 2014 19:34:57

Har förstått att Vakna firar 10 år.Bra att ni finns och kämpar på!!! Vad kan vi "vanliga" göra för att jobba mot droger?

Hej!
Tack för berömmet och visst har det gjorts mycket bra under dessa tio år!

Vad vi som "vanliga medborgare" kan göra för att verka mot droger är mycket. Här kommer några förslag:

1) Var en god förebild! Visa unga, vänner och bekanta att det går att ha roligt utan alkohol t ex!
2) Köp aldrig ut/langa till någon som är under 20 år!
3) Ha en negativ inställning till droger! Idag är många både "vanliga" människor och sk "kändisar" väldigt drogliberala, vilket är beklagligt, då man ofta är en förebild för unga, som kan tro att det nog inte är så farligt...
4) Jobba ideellt som idrottsledare, eller i nån annan typ av förening, så att unga får fler drogfria arenor att aktivera sig med.
5) Börja nattvandra i Ale. Läs gärna mer om nattvandring på kommunens hemsida, www.ale.se

Lycka till och tack för din hjälp!


Hälsar Lotti(60) Orolig
Sat, 15 March 2014 12:35:09

Hur ser det ut nu med droger i Ale? Vad finns mest av?

Hej Orolig!
Många med dig ställer samma fråga och visst kan man känna lite oro! Ale är inte förskonat från droger och det händer att det florerar både det ena och det andra. Men just nu hör i alla fall inte jag att något speciellt är på gång, utan det är det "vanliga", dvs en del som röker hasch, spice eller experimenterar med likanande nätdroger. Men fortfarande är den största och vanligaste drogen bland unga i Ale alkoholen. Det gäller att vara vaken, för att i takt med att solen tittar fram tittar männsikor ut och hittar varandra och då blir det mer spontanfester och mys vid sjöarna, som tyvärr ibland har en tendens att urarta och gå fel. Vi får hålla tummarna för en lugn vår!

Hälsar Lotti(59) Per
Sun, 16 February 2014 19:07:06

Uthållig i sängen. Finns det någon drog. Laglig eller olaglig som gör att man orkar mer i sängen? -Känner att min flickvän skulle behöva något...(skojade bara)

Hej Per!
Va fint och omtänksamt att du tänker på din flickvän och hennes behov! Ledsen Per, men som jag skrev i svaret nedan om bantning, så är det svårt att hitta helt ok och lagliga genvägar, vare sig man vill nå resultat i bantning, träning eller i sängen.

Jag tar din fråga på största allvar, för jag tycker att den är relevant och jag tror inte du är ensam om att vilja orka mer! Eller är det flickvännen som du tycker skulle behöva kunna hålla ut lite längre? Nåväl, jag tror att det finns ganska enkla lösningar:

* Dialog med flickvännen! Hur vill ni ha det? Är ni nöjda eller inte? Vad är ni inte nöjda med, och vad kan bli bättre?
* Ibland är det den fysiska konditionen som brister, att man helt enket är för "flåsig" för att orka med att ha sex länge. Kanske ska ni ta och börja träna upp er kondition tillsammans? Ett krävande träningspass kan kanske vara ett utmärkt förspel?!
* Utforska varandra och era känslor. Riktigt bra sex, kräver lyhördhet för den andres och de egna behoven. Pröva er fram. Beröring, kärleksfulla ord och långa förspel gör susen. Ingen blir en hejare i sänghalmen utan att lära sig först. Lär er av varandra!

Kroppens egna lusfyllda endorfiner är den bästa och alldelses lagliga "sexdrog" du kan få uppleva! Njuter man mycket och vill mer, då orkar man också "hålla ut" betydligt längre!

Lycka till!


Hälsar Lotti(58) Bantan
Sun, 16 February 2014 19:04:55

Hej förr bantade man på amfetamin. Är det så farligt egentligen?

Ja, det finns nog skäl till att man inte rekommenderar amfetamin till bantare längre! Jag tror att människan över lag är lite lat och gärna vill hitta hjälpmedel för att underlätta bantning, träning, ork osv. Tyvärr är det nog bara hårt arete och vilja som gäller om man ska lyckas med något långsiktigt och på allvar.

I dag finns det fortfarande mediciner med amfetamin i och när de skrivs ut av läkare och används enligt  recept och föreskrifter, kan det hjälpa vid vissa sjukdomstillstånd. Men det är när piller börjar missbrukas, säljas vidare och inte användas så som det är tänkt, som det kan bli riktigt farligt!

Hälsar Lotti (57) Byggaren
Wed, 12 February 2014 14:44:58

Hej! Jag tränar en hel del på gym i Ale. Blir mer än förvånad när jag ser att ungdomran står och röker(tobak) innan & efter sitt pass. Har tom sett ungdomar som går ut och tar rökpaus. Har man inte fattat att träning och rökning inte hör ihop???

Hej Byggaren!
Visst undrar man hur folk tänker när man ser sånt där? Det är som att viss information, bara inte "går in" hos vissa människor.

Jag hoppas att dessa personer en dag kommer till insikten om att de inte enbart tränar för att få en snygg kropp, utan för även för att förbättra sin kondition. Rökningen är definitivt inte bra om man vill förbättra sin syreupptagningsförmåga, så kanske kommer de fram till detta själva endera dagen! Man får verkligen hoppas det!

Hälsar Lotti(56) Kalle med kollen
Wed, 12 February 2014 14:41:35

Hur går det med spicet i Ale? Hör inte lika mkt nu men tror att det finns en hel del.Vad tror ni?

Hej!
Jag tycker det verkar som att intresset för spice sjönk när det blev kriminaliserat, så jag hoppas att det verkligen är så. Men jag tror som du, att  det fortfarande finns en del, och därför gäller det att vara på tårna och fortästta arbeta för drogfrihet!

Tycker Lotti