Frågespalten

 

Hej!

Vi som svarar på den här sidan heter Carina Zito och Lotti Klug. VI är utbildade socionom respektive hälsopedagog. Till oss kan du vända dig om du har frågor som gäller droger, sex och samlevnad, relationer, kamratskap, mobbning m.m. Frågespalten är till för dig som är i tonåren, förälder eller annan vuxen som bryr sig om unga och ungas livssituation.

Vi försöker svara så fort vi kan. Vill du att just Carina eller just Lotti svarar på din fråga, kan du nämna det i texten. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor för att ställas.

Det är gott att våga bry sig och att våga fråga!


 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha

(105)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(55) Undrande
Sun, 2 February 2014 11:08:53

Vad gör man om man misstänker att ens barn röker på?(cannabis/Spice)

Hej Undrande!
Ja, frågan du ställer måste vara varje förälders mardröm! Vad gör man? Har du en god relation med ditt barn, är kanske en metod att helt enkelt konfrontera och säga: "Jag är orolig, jag har börjat misstänka detta och detta, stämmer det?". I bland kan det vara en oerhörd lättnad för ett barn att få berätta och lätta sitt hjärta, eller kanske din oro kan få en helt naturlig förklaring. Men köp inte vilken förklaring som helst, - vissa barn som missbrukar blir duktiga på att ljuga och manipulera...

Oftast är det ju inte så enkelt som att fråga, även om man givetvis kan börja där. Jag vet inte vad det är som gör att du fattat misstankar, men jag hade vänt på varenda sten; kollat med barnets vänners föräldrar, lärare i skolan eller andra kontakter i barnets nätverk. Du kan också kontakta kuratorn på ditt barns skola, Individ och familjeomsorgen i kommuen (nås via kommunens växel 33 00 00 om du bor i Ale). Du kan också ta en kontakt med Föräldraföreningen mot narkotika (FMN) och få stöd av andra föräldrar som varit i samma situration. Sök kontaktuppgifter på nätet!

All lycka till och va bra att du vågar reagera!

Hälsar Lotti(54) O
Sun, 12 January 2014 15:44:43

hej! var och handlade i Nödinge med min sambo häromdan. när vi skulle åka hem stank det majja i hissen vid pendelstation. trodde inte att dagens ungdomar var såna kaxmörtar att de vågar röka i hissar på offentliga platser, de riskerar ju att hamna på t ex lvm hem. va gör ni åt detta? jag är inte så svart/vit när det gäller droger och ser dem inte som roten till alla samhällsproblem men det är lite sunkigt att röka i hissar osv, de drabbar ju inte bara de själva. i Ale finns ju inget kul att göra för varken gammal eller ung, tur att vi har pendeln så vi snabbt kan ta oss till Götet numera. kanske är det även därför ungdomarna börjar knarka? för att de har så satans tråkigt här ute?


Hej!
Tack för att du delar med dig av din iakttagelse! Det är sorgligt ur flera aspekter; dels att folk ägnar sig åt nedbrytande olagligheter (röker på) och dels att de gör det i offentliga miljöer, som drabbar andra, som inte bett om att få stå i den stanken! Verkligen jättetrist!


Vi arbetar på många sätt för att hålla våra pendelstationer fräscha och trygga, bland annat med hjälp av fyra trygghetsvärdar som arbetar sju kvällar i veckan på rullande schema, men de kan givetvis inte vara överallt och se allt.

Jag tycker att Ale har mångaaktiviteter att erbjuda ungdomar, bland annat har Ale ett rikt föreningsliv. Men man når inte alla den vägen och ungdomen är en tid för revolt och den tonåring som glatt säger att "Å va mycket roligt vi har att göra i vår kommun", är nog rätt sällsynt, för det hör liksom till att tycka att allt är tråkigt och att inte ha nåt att göra när man är ung, även om utbud faktiskt finns. Jag är själv uppvuxen i en storstad, och när jag ser tillbaka fanns det MASSOR att göra, men vi gnällde och klagade ändå på att inget fanns!


Jag tror att de som väljer att använda droger har större problem än för lite sysselsättning - många av dem mår tyvärr dåligt och väderar sig själva och sina liv på tok för lågt. Där har vi som arbetar med barn och unga mycket att göra!

Vad du som medborgare kan göra är att anmäla dina iaktagelser som ett tips till polisen. Ring 114 14, välj "lämna tips" och berätta vad du sett. Då har du bidragit med en liten bit till polisens pussel att komma åt var det röks på! 

Tack för hjälp!
Hälsar Lotti (53) Julfestan
Fri, 27 December 2013 17:42:08

Nu är julen här och man kan festa mer än någonsin. Vad skall ni göra åt det?


Hallå Julfestaren!
Vi kan bara hoppas att de som festar har kul och tar ansvar. Att de är över 20 år och inte langar sprit till dem som är under 20 år och att man an festa lagom, utan att det "ballar ur" och att man helt enkelt kan hantera alkohol, om det nu förekommer. Själv är jag väldigt glad över att väldigt många i år beslutat sig för att fira en sk vit jul, alltså en jul utan alkohol och därmed visar att man kan festa och ha kul och samtidigt vara helt nykter!


God fortsättning!


Önkar Lotti


 (52) Bo
Wed, 23 October 2013 10:23:30

Man gör väl som man vill!!! Varför får man inte leva sitt liv som man själv väljer att göra? Tycker att det är för mkt förbud och skit som styr den här nationen. Leve individens frihet!!!!

Hej!
Jag tycker torts allt att vi lever i ett land med stora möjligheter att få leva sitt liv på sitt eget vis. Sen finns det lagar och regler att förhålla sig till och det är nog oundvikligt för att samhället ska kunna fungera. Du har ju också all rätt att engagera dig politiskt på olika sätt för att kunna påverka och kanske sträva efter ännu mera frihet, om du vill det!

Tycker Lotti(51) Tveksam
Fri, 18 October 2013 13:37:16

Gör polisen något om man nu misstänker att någon säljer droger? Tycker att samma personer syns hela tiden. Alla vet men inget händer. Eller händer det något?

Hej!
Det är en mycket intressant fråga som du ställer. "Alla vet men inget händer" skriver du. Är du säker på att polisen verkligen vet? Ibland uppstår det något som kallas för ett majoritetsmissförstånd och det kan t ex vara att en massa människor som bor i ett område, misstänker att någon säljer droger och är ilsken för att polisen inget gör. I själva verket är det ingen som har tipsat polisen, för det tror alla att den berömda "någon annan" har gjort.

Om man misstänker att någon säljer droger, ska man ringa 114 14 och lämna ett tips till polisen. Ju mer information man ger, ju bättre är det; signalement, klockslag, tid på dygnet etc. I mån av tid spanar polisen sen i detta område. Men ska någon gripas, måste det ske när det verkligen händer, inte på misstanke. Om man ser att det händer och är helt säker, ska man ringa 112, men det är ju inte alltid polisen hinner fram i tid. Viktigast av allt är att du försäkrar dig om att detta verkligen kommit till polisens kännedom och har det gjort det, arbetar de troligtvis i ärenden, fast vi vanliga inte vet om vad som sker!

Hälsar Lotti(50) Dan Claesson
Wed, 9 October 2013 09:02:21
email

Hej! Jag skulle vilja ha tips av er hur jag skall gå vidare. Jag bor i en bostadsrättförening och misstänker att en av våra boende säljer/langar knark till ungdomar. Finns inga bevis men allt för ofta besöker ett gäng ungdomar denna personens lägenhet. Har ni tips varthän jag skall lämna tipset? Polisen eller någon myndighet på kommunen? Mvh Dan Claesson

Hej Dan!
Va bra att du är observant! När man har misstankar om brott, ska man absolut lämna sina tips till polisen! Ring bums 114 14, välj alternativet "lämna tips", när du kommer till val av alternativ. Där kan du berätta precis vad du tror och misstänker och polisen tar emot detta och väljer hur de går vidare med tipset! Det är mycket viktigt att det kommer till polisens känndom, då det kan vara bitar i det pussel de håller på att lägga om langning osv. Då har du gjort vad du kan som samhällsmedborgare och det är SÅ mycket värt!


Tack!


hälsar Lotti(49) kalle
Wed, 2 October 2013 13:18:12

Är spice knark?

Hallå Kalle!
Ja, spice är knark och det är olagligt sen ett par år tillbaka!

Hälsar Lotti(48) Träningsvillig
Thu, 12 September 2013 10:25:50

Hur ser det ut på gymmen i Ale? Är det mkt skit?

Hej du träningsvilliga!
Jag tycker vi har oerhört fina gym i Ale och kommunen har ett mycket bra samarbete med gymkedjorna där vi tillsammans verkar mot dopning och övrig form av oren träning. Det betyder inte att det inte finns "skit" på våra gym, men jag tror att vi har bättre än många andra, så tveka inte, utan på med skorna och träna tryggt!


Tycker Lotti(47) Kalle
Fri, 16 August 2013 10:20:04

Hur har sommaren i Ale varit? Bor I Nödinge och det känns som att det varit ganska lugnt.

Hej!
Va skönt att du tycker att det har varit lugnt! Jag har inte fått några indikationer på att det ska ha varit några större problem, så det är bara att tacka och ta emot och att njuta av lugnet!

Hälsar Lotti(46) Fredrik
Thu, 8 August 2013 21:50:10

Jag tycker att ni alla skall kolla på den här lilla film snutten och sen diskutera ämnet för vad det är. För helt ärligt så verkar det inte som om någon som postar frågor här har en aning om vad dom pratar om. http://www.youtube.com/watch?v=qKgY5eOlhEc


Hej!
Tack för tips! Jag vill bara vara tydlig med att detta är inga lätta frågor, det är därför de diskuteras upp på regeringsnivå och åsikterna går isär. Alla har rätt till en åsikt, men att bedöma en sanning är svår, för sanningen kan se så olika ut för oss alla. Av olika skäl kan man ha en åsikt för eller emot droger och inom Vakna, har vi tagit ställning mot!

Hälsar Lotti