Frågespalten

 

Hej!

Vi som svarar på den här sidan heter Carina Zito och Lotti Klug. VI är utbildade socionom respektive hälsopedagog. Till oss kan du vända dig om du har frågor som gäller droger, sex och samlevnad, relationer, kamratskap, mobbning m.m. Frågespalten är till för dig som är i tonåren, förälder eller annan vuxen som bryr sig om unga och ungas livssituation.

Vi försöker svara så fort vi kan. Vill du att just Carina eller just Lotti svarar på din fråga, kan du nämna det i texten. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor för att ställas.

Det är gott att våga bry sig och att våga fråga!


 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha

(105)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(45) Frågvis
Fri, 19 July 2013 07:17:35

God morgon! Har det lugnat ner sig med cannabisrökandet nu eller? Tycker inte att man hör och ser lika mycket nu?


God morgon!
Jag håller faktiskt med dig, jag tycker det verkar hyfsat lugnt på den fronten. Hoppas att det håller i sig!
Ha en skön sommar!


Önskar Lotti


 (44) Imponerad
Fri, 19 July 2013 07:15:52

Hej! Har nu sett boken Våga fråga. Den är ju väldigt bra. Tur att ni finns och kan hjälpa till!!

Hej!
Tack för de värmande orden! Va roligt att du gillar boken! Vi är jättestolta över författarna Ted och Josefin!
Ha en skön sommar!

Hälsar Lotti(43) alf persson
Wed, 17 April 2013 13:28:19
email

Jag vill köpa ett vaknahäfte med rabattkuponger, men vet inte var jag ska få tag pe det. Finns det några kvar ? var ?

Hej Alf!
Vilken strålande idé! Häftena säljs på Hälsoteket på Ale Torg Nödinge, samt på Bedas Café i Surte. Har du inte vägarna dit, kan du maila Mohammet El Asser, som också säljer dessa och han nås på mohammed-elassir@hotmail.com

Lycka till!
Hälsar Lotti(42) Sigge
Mon, 8 April 2013 15:41:52

Är Cannabis så farligt som ni säger???

Hej!


Det är svårt att gradera hur farliga olika droger är. Cannabis är en drog som många drogliberala personer klassar som en sk "lätt" drog, då de menar att man inte dör knall och fall av att testa cannabis, som man kan göra av t ex en överdos av heroin, GHB, tabletter etc.

Min personaliga åsikt är att man inte kan skilja på lätta och tunga droger, då jag menar att alla droger är skadliga för kroppen på ett eller annat sätt, på lång eller kort sikt. Det allra farligaste är egentligen vad man hittar på under ruset. Om man somnar i en snödriva och fryser ihjäl är det totalt ointressant om man var hög på cannabis, GHB eller full med alkohol. Kontentan blev den samma - man dog! Och ja, då är drogen precis så farlig som man säger.

De flesta som använder droger gör detta i syfte att berusa sig, för att man på olika sätt tycker sig må bra under ruset. Färger och känslor kan bli förstärkta tillexempel, men många hittar på väldigt konstiga saker under ett rus, som de aldrig skulle göra annars. Och just dessa ogenomtänkta beslut, kan vara en STOR fara med droger. Man kör kanske berusad och har ihjäl sig själv eller nån annan, man struntar kanske i preventivmedel och drar på sig en könssjukdom eller en oönskad graviditet, man kanske hamnar i slagsmål och skadar sig själv eller nån annan - något man kanske aldrig utsatt sig eller nån annan för i nyktert tillstånd.

Så min åsikt är att droger är farliga på många olika sätt, alltså även cannabis!

Hälsar Lotti(41) Olle
Mon, 11 March 2013 19:22:07

Kan man knarka och funka på ett arbete? Har en vän som säger att det funkar.


Hej Olle!


Som svar på din fråga vill jag lära dig en viktig sak om missbruk, varesig det gäller narkotika/knark eller vår legala drog alkohol. Missbruk av alla de slag finns i slott och i koja, bland rika, fattiga, gamla, unga, kvinnor, män, dumma, snälla, intelligenta och mindre intelligenta.


De utslagna missbrukarna som vi ser på parkbänkarna eller i en sovsäck under en bro, är bara en liten, liten del av alla de missbrukarna som finns i vårt samhälle. Detta betyder att på massor av arbetsplatser runt om i Sverige finns det människor som missbrukar alkohol och/eller narkotika/tabletter. Flera av dessa döljer sitt missbruk mycket väl, andra tror att ingen vet, fast alla vet, bara det att ingen gör något. Så svaret på din fråga är ja, det kan funka att knarka och arbeta. Se bara på flera av våra kändisar, såsom TV-personligheter, skådisar och musikartister etc som plötsligt kommer ut och berättar om långvarit missbruk, som kanske ingen hemma i TV-soffan anat.

MEN, det funkar inte i all evighet. Förr eller senare brukar något hända. Kanske orsakar man en olycka på arbetplatsen, hamnar en rutinkontroll/hälsokontroll, kanske någon konfronterar en, eller att man helt enkelt slutar att fungera på arbetsplatsen och därmed "avslöjas". För inget missbruk kan döljas i evighet. Kroppen, hjärnan, organen tar stryk på ett eller annat sätt, förr eller senare.

På vissa arbetsplatser drogtestar man sina anställda. På ytterligare några har man alkolås i bilar. Det finns lagar som talar om hur en arbetgivare ska agera för att hjälpa en anställd som har missbruksproblem. Men tyvärr är många av dem vi ser på våra parkbänkar idag, människor som har haft arbete, hem och familj en gång i tiden, men vars liv drogen helt enkelt tagit över! Så det kan gå ett tag, men inte hela tiden!

Hälsar Lotti(40) Bodyguard
Fri, 8 March 2013 11:11:27

Finns det preparat som är lagliga som man kan få bra effekter av när man tränar? Jag kör rätt hårt och vill att det skall synas att jag tränar.


 


Hej Bodyguard!
När man tränar och vill se reslutat är givetvis bra kost och god sömn två faktorer som spelar en betydande roll. På de allra flesta gym idag kan man få hjälp av Personlig Tränare, sk PT som kan rådge dig om hur du ska lägga upp din träning och äta rätt för bästa resultat, men det kostar givetvis en slant. Du kan också hitta mycket bra råd och tips om detta helt gratis på nätet. De flesta gym säljer också bra kosttillskott och de brukar kunna ge råd om hur de ska användas för bästa resultat.


Eftersom du redan tränar hårt, är jag helt övertygad om att det syns och jag tror inte det är preparaten som avgör resultatet, utan det krävs faktiskt hårt arbete, med det som med allt annat! Bortsett från ovan givna tips, tror jag inte att det finns några genvägar. Det är man själv som får göra jobbet! Tur att det är så kul att träna!

Lycka till! Med god motivation kommer man långt!


Hälsar Lotti(39) Frågvis
Thu, 14 February 2013 18:15:21

Läste om att några elever får göra en bok om Vakna. Hur kommer det sig?Kan vem som helst bli författare nu för tiden?


Hej Frågvis!
Jag tycker det vore underbart om vem som helst fick bli författare! Tänk så många duktiga skribenter det finns, som aldrig får komma till andras kännedom!
Ja, det är helt rätt att några elever håller på att göra en bok om Vakna, som baserar sig på frågorna i denna spalt. De gör detta som sitt projektarbete i trean på gymnasiet och har sökt pengar för projektet i Leader Göta Älv! Hoppas du ska gilla läsningen!

Hälsar Lotti(38) Lilla Hjärtat
Wed, 13 February 2013 15:59:32

Hej! Jag och min kille har varit ihop i två år, vi är båda 17 år. tråkiga är att jag inte längre är så kär. Det pirrar inte, jag känner mig nyfiken på andra killar och märker att jag försöker hitta orsaker till att inte ses. Men ju mer jag gör så, ju mer kär verkar han bli i mig. Han säger att han skulle ta livet av sig om jag lämnar honom, att han älskar mig massor och det blir ju bara jobbigt. Hur ska man kunna göra slut då? Tänk om han verkligen skulle ta livet av sig, är det mitt fel då? HJÄLP!


Hej Lilla Hjärtat!
Vilket jobbigt dilemma du har hamnat i! Det är alltid lite av en kris när känslor förändras, kärlek tar slut och någon blir sårad. Men detta är också en del av livet och såna här saker måste vi männsikor lära oss att leva med och hantera. Det gäller även din pojkvän. Jag vill att du ska veta  att alla människor har ansvar för sitt eget liv. Du har ansvar för ditt liv och din pojkvän för sitt. Hur han väljer att hantera ett brustet hjärta, är INTE ditt ansvar, det är hans.

Men givetvis är det bäst om du kan göra slut på ett just sätt, om du kommer fram till att du inte vill vara med honom längre. Ni är så unga och både han och du kan hitta någon annan och att stanna hos någon för att det är "synd" om honom, är inte snällt varken mot dig eller din kille egentligen. Man vill ju ha en partner som tycker om en, inte en som tycker synd om en och stannar enbart därför. Det är ju inte heller helt omöjligt att ni kan hitta tillbaka till varandra i en framtid om ni vill.


Mitt tips är att öga mot öga prata med din pojkvän (inte sms, mail etc om du kan undvika det) och berätta hur du känner det. Kärlek kan ta slut och känslor kan förändras, men det ni har haft under två år, har förhoppningsvis varit fint och bra och det kommer ni alltid att ha med er. Försök att tacka honom för den tid ni haft ihop och önska honom lycka till i framtiden. Mycket mer än så kan du inte göra och sen är det upp till honom att hantera det faktum han ställs inför. Förhoppningsvis har han vänner, syskon, föräldrar etc som kan backa upp honom.

Detta är jobbigt för er båda, men det är en del av livet! Jag önskar dig all lycka till!

Hälsar Lotti(37) Mannen
Mon, 11 February 2013 16:16:47

Hur är det med anabola på Sportlife Ale?


Hej Mannen!
Det finns nog en hel del anabola även på Sportlife i Ale, men hur mycket är svårt att sia om. De som håller på med anabola, vet att de sysslar med olagligheter och brukar inte vara speciellt öppna med detta. Dessbättre är alla våra Sportlifegym, väldigt vakna och på hugget mot anabola och man arbetar hårt på olika sätt för att få bort användandet!

Hälsar Lotti(36) Våldtäckt?
Thu, 24 January 2013 14:49:13

Jag undrar var gränsen för våldtäkt går? Alltså, jag var med en kille och han ville göra saker som jag inte ville, men jag kände mig tvingad, för jag ville att han skulle gilla mig. Nu ångrar jag mig jättemycket och han har gjort slut. Min kompis säger att det är våldtäkt är det det måste jag polisanmäla honom då för det vågar jag inte.


Hej! Lagen är tydlig när det gäller våldtäkt. Om har sex (samlag t.ex.) för att du känner dig tvingad så är det i lagens namn våldtäkt eller sexuellt utnyttjad. Sen när det gäller att det blir en dom där killen i det här fallet ska fällas för våldtäkt så krävs det bevisning. Du polisanmäler om du själv vill göra det och eftersom det är en oerhört svår fråga du ställer, med tanke på att du skriver att du inte vågar, så tycker jag att du ska prata med någon vuxen. Vänd dig t.e.x till kuratorn eller barnmorskan på ungdomsmottagningen. De är kloka vuxna och är vana i sitt arbete att komma i kontakt med både tjejer och killar som varit i liknande situationer som du. Oavsett om du väljer att anmäla eller inte tycker jag att du ska kontakta ungdomsmottagningen. Du skriver inte om du haft oskyddad sex? har du haft det är det jätteviktigt att du får testa dig så att du inte är gravid eller fått någon könssjukdom. Du skriver även att du ångrar dig jättemycket så jag råder dig verkligen att prata med ungdomsmottagningen eller annan vuxen du känner att du kan lita på så att du får bearbeta det du upplevt. Du kan även kontakta polisen och diskutera frågan med dem.


kram och lycka till hälsar kuratorCarina