Frågespalten

 

Hej!

Vi som svarar på den här sidan heter Carina Zito och Lotti Klug. VI är utbildade socionom respektive hälsopedagog. Till oss kan du vända dig om du har frågor som gäller droger, sex och samlevnad, relationer, kamratskap, mobbning m.m. Frågespalten är till för dig som är i tonåren, förälder eller annan vuxen som bryr sig om unga och ungas livssituation.

Vi försöker svara så fort vi kan. Vill du att just Carina eller just Lotti svarar på din fråga, kan du nämna det i texten. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor för att ställas.

Det är gott att våga bry sig och att våga fråga!


 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha

(105)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(35) en mor och far
Thu, 24 January 2013 14:34:01

Hej! Vi är ett gift par med en 15-årig dotter. Hon har nu träffat en kille med keps och hängiga byxor och genast började tjatet om att få sova över. De har inte känt varandra så länge och vi tycker inte alls att de är mogna för någon form av samliv på det sättet. Detta är hennes första kille och allt har gått så fort. Nyss var det hästar och sen är det kille, vi hänger inte med. Har ni några tips om vad vi ska säga och vad vi ska göra?


Hej En Mor och Far!
Jag tror jättemånga känner igen sig i ert dilemma. Rätt vad det är, tycker barnen att de är stora, de är fulla av hormoner och ljuva känslor och tror sig vara redo att ta ett nytt steg in i vuxenvärlden - som ni med vuxnas ögon, kanske inte alls håller med om!

Detta jag skriver nu kan kanske låta lite präktigt, men jag tror väldigt mycket på en viss metod i detta fallet och det är DIALOG. Prata mycket med er dotter om hennes känslor och om era och lyssna på vad hon har att säga. Prata om vikten av att hon och hennes pojkvän är rädda om varandra och går varligt fram, så de inte gör något de kanske ångrar en vecka senare. Som vuxen har man ju faktiskt med sig en viss erfarenhet som ungdomar inte har, och den kan man ju lite försiktigt försöka dela med sig av nu.

Jag tror också att det är bra om ni låter er dotter ta hem sin pojkvän till er, så att ni lär känna honom och inte bara ser honom som en tonåring med keps och hängiga byxor. Förhoppningsvis är han en riktigt go kille och han och er dotter, kanske är jättebra för varandra! Var öppna och försök ta reda på det!


Lagen säger att man vid 15 års ålder är "lovlig". Det innebär att er dotter och hennes pojkvän (om han också är 15 eller äldre), kan ha samlag om de vill det, utan att ni kan förbjuda det. Men er dotter är inte myndig och detta innebär att ni fortfarande har mycket att säga till om. Därför har ni all rätt i världen att säga att ni inte tycker det är ok att de sover över hos varandra. Ni kan t ex säga att ni vill att de ska ha varit ihop X antal veckor/måndader/år, innan ni tillåter detta. Men vad de eventuellt gör t ex mitt på dagen när ni inte ser, det kan ni inte göra så väldigt mycket åt...

Därför vill jag än en gång slå ett slag för dialog. Prata med er dotter, förklara hur ni känner, att ni vill att de ska ta det lugnt. Prata om preventivmedel, tipsa om ett besök på Ungdomsmottagningen (om det känns aktuellt) och försök förklara att ert ställningstagande enbart handlar om kärlek och omsorg om henne och hennes nyvunna lycka!

Lycka till!


Hälsar Lotti(34) elev på ale
Thu, 24 January 2013 13:58:36

läste i alekuriren att man tagit fast ungdomar på ale gymnasium som använt droger. Vad händer med dom nu? ingenting värkar det som betyder det att man får vara drogpåverkad på skolan? tycker inte det är bra för vår skola när det går massa knarkande ungar där.


Hej Elev på Ale gymnasium!
Jag tycker det är oerhört tråkigt att vissa ungdomar väljer att använda droger, så därför tycker jag att det är bra när de "åker fast". Det de gör är både livsfarligt och olagligt och samhället måste markera att detta inte är ok, för det är inte ok att vara påverkad av narkotika vare sig i skolan eller på annan plats.

Att de "åkt fast" betyder att ungdomarna kan få hjälp att komma ifrån den väg de nu valt genom ett gränsöverskridande beteende. Skolan har rutiner för hur man arbetar med elever som bevisligen har en missbruksproblematik och denna rutin förmodar jag att de nu följer. Men de inblandade från skolan har också tystnadsplikt, så även om du som utomstående elev inte ser att något verkar ske, betyder inte det att ingen händer. Förhoppningsvis händer det nu saker som gör att dessa ungdomar kan komma ifrånsitt bruk/missbruk!


Hälsar Lotti


och här kommer en liten kommentar från kuratorCarina! Jag har pratat med personal på Ale gymnasium och precis som Lotti skrivit innan så har man en handlingsplan som man följer. Det görs mycket mer "bakom kulisserna" än vad man ser och hör, så någonting händer säkerligen. Om det kommer till rektors kännedom att någon använder droger kan rektor stänga av en elev upp till 14 dagar. Om eleven inte är drogfri efter det kan utbildningsnämnden fatta beslut om att stänga av en elev upp till 3 terminer. Att bli avstängd från skolan är ju ingenting som ensamt gör att någon blir drogfri, men då ser man ju till att andra elever skyddas i alla fall. Nu har jag inte arbetat på Ale gymnasium på över 1½ år, men jag har största förtroende för personalen i elevhälsan att de sköter sitt jobb! Vi hoppas att de ungdomar som polisen tog fast för narkotikabrott, eget bruk, får den hjälp de behöver för att komma ur sitt missbruk!


Lycka till med skolan!(33) willewalle
Thu, 24 January 2013 10:37:31

Vet inte om nån av er kan hjälpa mig men nu börjar jag snart bli galen. bott på behandlingshem i tre år och kommer nu hem till skitkommunen och får fan ignen hjälp att få nått att göra. hur ska man klara att vara drogfri då undrar jag?


Hej! Jag ska försöka hjälpa dig med att lotsa dig rätt. Det känns ju självklart för mig i alla fall att sånt ska vara ordnat innan man kommer hem från behandlingshem, för precis som du skriver så måste man ju ha något vettigt att göra för att motivera sig att hålla sig drogfri. Du skriver inte hur gammal du är och det finns lite olika saker att göra beroende på din ålder.


För ungdomar finns det något som heter uppföljningsansvaret (ring till kommunen 0303-330000 och be dem koppla dig). Det betyder att kommunen ska hålla sig informerad om av ungdomar sysselsätter sig med om de inte går i gymnasieskolan eller har ett slutbetyg därifrån. Förhoppningsvis ska de även hjälpa dig till någon form av sysselsättning (vidare studier eller hjälp till någon arbetsmarknadsåtgärd). Eftersom du skriver att du varit på behandlingshem så antar jag att du har kontakt med någon socialsekreterare? Be soc om hjälp att kolla upp vilka möjligheter som finns för just dig. När det gäller arbetsförmedlingen så hör jag via andra ungdomar (eller unga vuxna) att man inte får så mycket hjälp. Du har rätt att få hjälp så om du har svårt att föra din egen talan, ta med dig soc eller någon annan vuxen som kan hjälpa dig att bevaka dina rättigheter till hjälp.


Är du över 20 så kan komvux hjälpa dig om du är sugen på att studera, glöm inte att folkhögskolorna har många bra utbildningar.


Som sagt: Du har rättigheter till sysselsättning!!!


Lycka till med drogfriheten! hälsar kuratorCarina(32) Mannen
Thu, 10 January 2013 17:49:14

Hur är läget på Spicefronten i Ale?


Hallå Mannen!
Sen Spice kriminaliserades har det faktiskt minskat ordentligt i Ale, i alla fall efter vad vi märker! Natrurligtvis finns det säkert fortfarande, men läget nu är i alla fall bättre nu än för ett par år den!


Hälsar Lotti(31) Tomten
Wed, 19 December 2012 16:38:17

Glögg sägs vara nyttigt stämmer det? Vill önska er alla som kämpar mot droger en god jul!!!!


Bästa Tomten!
Nja, att glögg skulle vara nyttigt, det kan jag nog inte riktigt hålla med om. Den tillför i alla fall inte kroppen några direkta näringsämnen. Men den inbjuder till värme och social gemenskap i juletid och det kan ju vara nyttigt i och för sig!

God jul till dig också!
Hälsar Lotti(30) Rolle
Mon, 3 December 2012 14:44:43

Läser om ert samarbete med gymmen.Hur illa är det på våra gym?


Hej Rolle!
Det har varit en hel del bekymmer med div otillåtet preparat på våra gym, men även att gymmen upplevts som lite stökiga och att folk som går dit inte alltid uppför sig så trevligt som man skulle önska. Vaknas samarbete med Sportlife, hoppas vi ska leda bot på detta och inom kort kommer en utbildning om anabola hållas, med Tommy Moberg, som är en av Sveriges främsta kunnare i området. Personal från kommunen uppmanas också att träna på våra gym för att finnas där de unga finns och kanske kunna skapa goda relationer, så att alla som vill träna ska känna sig trygga!


Hälsar Lotti


 (29) Nyfiken man
Fri, 30 November 2012 16:41:34

Hur mkt knark finns det i Ale? Är det mest hasch? Vad skall man gör åt skiten?är det värre i Ale?

Hej Nyfikne man!


Exakt hur mycket knark som finns är omöjligt att veta, men eftersom det är förbjudet, är allt som finns för mycket. Jag tror dock inte att det är värre i Ale än på andra ställen, även om problemen och den typ av droger som florerar kan vara olika på olika orter. Hach är ett bekymmer, men även alkoholen är ett stort problem. Det jobbas hela tiden kontinuerligt på många olika plan för att stävja och förebygga, följ gärna med här på sidan och håll dig uppdaterad!


Hälsar Lotti(28) Nyfiken
Tue, 9 October 2012 16:04:56

Hej! Jag jobbar i kommunen och hörde talas om att det skall bli en bok om frågorna i er spalt. Hur och när är det tänkt?


Hej!
Det är två elever på gymnasiet som ska göra en bok av frågorna i VAKNAs frågespalt som sitt examensarbete. De kommer troligtvis att vara klara med detta i våren-13. Boken kan sen komma att användas och delas ut vid t ex föräldramöten eller andra forum då det kan passa! Vi som svarat på frågorna i många år är jätteglada åt detta!

Hälsar Lotti(27) Tanten
Tue, 18 September 2012 17:18:09

Hur mycket kan man dricka utan att vara i farozonen? Är vin bättre än sprit? Om man bara dricker till god mat är det mindre farligt då? Tack för en bra sida!


Hej!
Vilka intressanta och spännande frågor! De är dock inte helt lätta att svara på. Jag tror du kan hitta en del svar på systembolaget.se, och det finns säkert mycket forskning som visar både  det ena eller det andra, men nu svarar jag enbart utifrån min horitsont.

Hur mycket man kan dricka utan att vara i farozonen skulle jag vilja säga är individuellt. Vi tål helt enkelt olika mycket. Man vet att kvinnor överlag tål mindre mängder alkohol än män pga våra hormoner, kroppsvikt etc. Mycket är också genetiskt betingat. Alltså om du har alkoholism i nära släkt, löper du större risk att själv bli beroende än en som inte har det nära i släkten. Därför finns all anledning att vara försiktig för de flesta av oss. Svårt att säga i förväg hur mycket man klarar alltså!

I Syd Europa dricker man traditionellt mer vin än ren sprit, medan vi i Norden varit mer för sprit och öl. Då sprit är rätt mycket starkare än vin, bör nog vin anses bättre att dricka, men samtidigt är vin mer "lättdrucket" än sprit, vilket kanske gör att man dricker en större mängd just därför och slutligen får i sig samma mängd (procentsats) alkohol i alla fall.  


Jag skulle vilja säga att jag inte rekommenderar berusningsdrickande överhuvudtaget. Därför tror jag det är bättre att enbart dicka alkohol som en smakförhöjare till mat. Men det är med det som med allt annat - lagom är bäst! Vill man gärna dricka alkohol och därför häller i sig en massa till maten och maten mest består av pizza och feta rätter, kanske det inte alls är bättre för hälsan i längden än att man tar sig en rejäl fylla nån gång om året. En fylla om året eller vin till maten, kanske man inte blir alkoholist av, men man kan ju råka ut för saker i fyllan och villan som inte är så bra (olyckor tex) och om man äter och dricker mycket gott, kan man bli överviktig och få problem med hjärta och kärl... 

Sunt förnuft och måttlighet, tror jag är en ganska bra tumregel om man vill slippa problem med alkohol! Gå görna in på Systembolagets IQ-projekts sida och gör din egen alkoholprofil så du får se hur just du ligger till! http://www.alkoholprofilen.se/#0

Hälsar Lotti(26) Hemlis
Tue, 18 September 2012 17:15:54

Hej! Vad menar ni med vita dagar? Skall vi inte få dricka öl nu heller? Om man nu inte anser sig ha problem med alkohol. Varför skall man då behöva läsa om sådana hör kampanjer? Mer frihet åt folket!!!


Hej!
Att vara med i Vita Dagar-kampanjen är helt frivilligt! Vita dagar innebär dagar helt utan alkohol och vill man ha dagar helt utan alkohol, inkluderar det även öl, ja! Man behöver absolut inte ha problem med alkoholen för att vara med i det projektet, utan bara tycka att det är roligt att testa sig själv. Men du måste inte vara med om inte du vill och ingen tvingar dig att läsa! Du har din fulla frihet att göra som du vill!

Hälsar Lotti