Frågespalten

 

Hej!

Vi som svarar på den här sidan heter Carina Zito och Lotti Klug. VI är utbildade socionom respektive hälsopedagog. Till oss kan du vända dig om du har frågor som gäller droger, sex och samlevnad, relationer, kamratskap, mobbning m.m. Frågespalten är till för dig som är i tonåren, förälder eller annan vuxen som bryr sig om unga och ungas livssituation.

Vi försöker svara så fort vi kan. Vill du att just Carina eller just Lotti svarar på din fråga, kan du nämna det i texten. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor för att ställas.

Det är gott att våga bry sig och att våga fråga!


 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha

(105)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(25) Conny
Thu, 6 September 2012 12:34:53

Hur farligt är energidrycker typ Reed bull?


Hej!
Jag skulle vilja svara att det beror på hur man använder dem. Det är väldigt svårt att gradera farlighet. Om en elitidrottare använder RedBull och borstar tänderna noga efteråt, är det förmodligen ingen fara alls. Men energidrycker tillför energi, vilket innebär att de är rika på socker, något som varken är bra för tänder eller figur. Men de gör också att barn/ungdomar, som dricker energidrycker för att bli pigga, lever ganska riskfyllt. Många blir nästan som hyperaktiva av energidryck, sitter inte still, kan inte koncentrera sig på skolarbetet, blir mätta och äter inte riktig mat, vilket naturligtvis inte heller är bra. Och om man blandar energidrycker med alkohol, då kan det bli riktigt farligt.

Jag tycker att man överlag ska var restrektiv med energidrycker. De kanske kan vara bra för idrottare på hög nivå, men för oss vanligt, tillför faktiskt inte energidrycker oss nåt positivt som inte vanligt vatten kan ge. Man blir pigg för stunden, ja visst, men det kan du bli av en banan eller en liten tupplur också...

Hälsar Lotti(24) Nyfiken?
Mon, 27 August 2012 08:59:21

Hur har sommaren varit på drogfronten i Ale? Knarkas det mer nu än tidigare eller vad tror ni?


Hej!
Om man tittar på det ur ett statistiskt perspektiv, är det inte många anmälningar om droger som har gjorts i sommar, så på det sättet ser det väldigt bra ut. Å andra sidan betyder det bara att det är få som har åkt fast. Man kan ju ha använt droger utan att åka fast och är det så, är det givetvis betydligt mer beklagligt. Men vad jag har förstått har det ändå varit förhållandevis lugnt på drogfronten, vilket vi ska glädjas åt. Vi vet dock att sommaren är en risktid och att många provar droger för första gången just på sitt sommarlov.

Hälsar Lotti


 (23) Surfaren
Mon, 27 August 2012 08:58:19

Ser att skejten börjar bli bra i Nödinge. Hur skall man utveckla området?


Hej!
Ja, det är roligt att det händer grejer! Förhoppningsvis kommer området att fortsätta utvecklas, men några exakta planer på hur, känner jag inte till i dagsläget! Framförallt får vi hoppas att skejten kommer att utnyttjas på ett bra sätt och bli till glädje för många!


Hälsar Lotti(22) Kurtan
Mon, 25 June 2012 15:15:24

Vilka droger är värst för tillfället?


Hej Kurtan!
Jag gissar att du menar i Ale just? Under hösten hade vi en del problem med unga som höll på med cannabis och som hade en väldigt liberal inställning till denna drog. Annars är alkohol fortfarande den största berusningsdrogen.

Hälsar Lotti(21) Håkan
Tue, 29 May 2012 15:43:31

Jag skulle vilja ha lite ips för en tonårspappa inför sommaren.Är oroligt att det kommer att dra runt och sova hela dagen. Tror inte att det går på droger. Två pojkar en 14 och en 16. Tacksam för svar.


Hej Tonårspappan!
Att ha två lediga tonårskillar hemma en hel sommar kan vara allt annat än semester för föräldrarna. Det är lätt att de vänder på dygnet och sover på dagarna och sitter vid TV/datorspel på nätterna. Jag tycker att du ska ta ett snack med dina killar innan lovet börja och berätta om dina krav och förväntningar på dem. Har de inga sommarjobb eller nån annan sysselsättning, kanske en idé är att ge dem det? Kanske kan de klippa gräsmattan, fixa middag, tvätta eller ha nån annan uppgift att göra under lovet. Kan de ansvara för något som behöver målas? Gå ut med grannens hund? Sköta gräsmattan hos nån som är bortrest? Fundera ut lämpliga uppgifter. Har ni ekonomiska möjligheter, brukar löfte om en liten lön för väl utfört arbete, intressera även den lataste! Många föräldrar ringer också hem varje dag vid 10, 11 eller när man tycker att de bör gå upp, och väcker dem, så att de inte sover hela dagarna.


Kommunen har också en del aktiviteter, bland annat Mötesplats Sommar på Ale gymnasium som ordnar en del aktiviteter som brukar vara väldigt uppskattade. Kolla mer här på sidan eller ring till Ale Fritid via kommunens växel 0303-33 00 00 och fråga vad som finns! Lycka till och hoppas att sommaren blir skön!


Hälsar Lotti(20) Kingen
Fri, 11 May 2012 09:58:07

Hur blir det i sommar med verksamhet? Stänger allt ner?


Svar:
Nej då, allt kommer inte att stängas ner! Mötesplats Ungdom i Nödinge t ex, kommer att ha öppet tre veckor efter skolavslutning, stängt två veckor och sen öppet igen, enligt den info jag har fått. Håll koll i Ale Kuriren och på Vaknas hemsida, så vet du läget! Du kan också via kommunens växel på nr 33 00 00 komma till Fritidskontoret och fråga om andra aktiviteter och arrangemang!

Skön sommar!


Önskar Lotti(19) Pappan
Wed, 9 May 2012 07:31:33

Är det mycket cannabis i Ale? Vem börjar röka cannabis?


Hej Pappan! Ja det är mycket cannabis bland ungdomar i Ale, precis som på många ställen i Sverige. Många ungdomar idag är väldigt liberala i sin inställning till cannabis. Dels blir de påverkade av media, sina kamrater och av tillgängligheten som internet medfört. Bland många ungdomar i Ale så ser man inte sig själv som en missbrukare, man hobbyknarkar. Tyvärr är det alltför många ungdomar som faller djupare in i missbruket. Frågan om vem som börjar röka cannabis är väldigt relevant. Förr pratades det ju mycket om att det var ungdomar som var socialt utsatta t.ex. I mitt jobb som skolkurator har jag under mina år på Ale gymnasium kommit i kontakt med ungdomar som har goda förutsättningar för ett gott liv och är duktiga i skolan och trots detta börjat med cannabis. Mitt svar blir alltså: VEM SOM HELST! Det är skrämmande när ungdomar väljer droglivet och jag tror att vi i kommunen måste ta denna fråga på ännu större allvar. I Ale har vi som arbetar med ungdomar i någon form ett mycket gott samarbete och vi har ett väldigt bra förebyggande arbete, trots detta missbrukar ungdomar cannabis. Vi kämpar med denna fråga varje dag och vi tänker inte ge oss! Om du som förälder är orolig för ditt barn, eller en ungdom i din närhet kan du ringa till socialtjänsten för att få råd och stöd. Du kan även tipsa polisen eller Ale kommuns koordinator inom samverkansarbetet för SSPF-skola, socialtjänst, polisen och fritid. Hon heter Birgitta Augustsson och har tel. 0303-330528.


MVH Carina skolkurator(18) Catrin
Fri, 13 April 2012 18:25:58
email

Hej. Var kan man köpa ex vakna tröjorna och väskorna? Det finns ju ingen möjlighet att beställa dem här på denna sida och det står inte vilka affärer som säljer dem.


Svar:
Hej!
Tröjor, väskor och annat att köpa, som har med VAKNA att göra, finns att köpa på Mediaverkstaden på Ale Torg 7 i Nödinge. De håller till i lokalerna på kortsidan av torgbygnaden, på samma sida som SvenHeimers konditori!
Telefon: 0704320251
Lycka till!
Hälsar Lotti(17) Margareta
Wed, 14 March 2012 21:51:16
email

Är det ok för vuxna att komma på Festivalborg? Vad kostar det i så fall?


Hej!
Festivalborg riktar sig framförallt till ungdomar från 13 år och om man som vuxen vill komma blir vi tacksamma om man vill göra det som en vuxenresurs, alltså att man på något sätt engagerar sig i arrangemanget och finns där för de unga. Kan detta vara något för dig, kontakta gärna arrangör Thomas Berggren på thomas.berggren@ale.se. Isf kostar det givetvis inget, men man får heller inget betalt, utan gör en ideell insats och förenar nytta med nöje!

Hälsar Lotti


 (16) Gymkille
Tue, 13 March 2012 15:38:58

Tränar en del på gym. Undrar hur vanligt det är med anabola? Ser en del som jag funderar på hur det kan blivit så stora.


Svar:
Hej Gymkillen!
De flesta seriösa gym har nolltolerans mot anabola. Men naturligtvis är det inte helt lätt för dem att kolla alla och det finns tyvärr folk som "fuskar" med anabola. Hur vanligt det är har jag inga siffror på, men jag tror att det förekommer en hel del. Tyvärr! Visst kan det vara så att de som är väldigt stora har använt anabola. Man brukar ana det när någon blir mycket stor mycket fort. Om du misstänker någon på gymmet du tränar, är det aldrig fel att upplysa personalen om detta så att de får en möjlighet att stänga av dem som inte tränar rent!

Hälsar Lotti