Frågespalten

 

Hej!

Vi som svarar på den här sidan heter Carina Zito och Lotti Klug. VI är utbildade socionom respektive hälsopedagog. Till oss kan du vända dig om du har frågor som gäller droger, sex och samlevnad, relationer, kamratskap, mobbning m.m. Frågespalten är till för dig som är i tonåren, förälder eller annan vuxen som bryr sig om unga och ungas livssituation.

Vi försöker svara så fort vi kan. Vill du att just Carina eller just Lotti svarar på din fråga, kan du nämna det i texten. Tänk på att ingen fråga är för liten eller för stor för att ställas.

Det är gott att våga bry sig och att våga fråga!


 Namn *
 E-post
 Hemsida
 Meddelande *
* Obligatorisk

Antispam
Var vänlig och skriv in rätt bokstavskombination i textfältet nedan innan du skickar iväg ditt meddelande.
captcha

(105)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(15) Lisa
Mon, 27 February 2012 18:08:14

Det verkar ju som att ungdomar knarkar värre än någonsin nu -är det så? Vad görs för att förhindra det?


Hej Lisa!
Det är väldigt lätt att få det intrycket. En skillnad idag från "förr" är att utbudet av droger är mycket större, det är lättare att få tag på och det är billigare. Influenser från filmer och TV sänder ut ett budskap att "det inte är så farligt". Kort sagt, det är ganska drogliberala vindar som blåser tyvärr.

Men om det verkligen är så att fler knarkar regelbundet är svårt att sia om. Det finns undersökningar som visar att fler än tidigare testar knark nån gång, men en del undersökningar visar å andra sidan att flera unga  helt tar avstånd, både från narkotika och alkohol. Men frågan är viktig, den får mycket uppmärksamhet och ska ha mycket uppmärksamhet, med konkret och saklig information.

I Ale arbetar vi på många olika sätt för att förhindra att unga hamnar i missbruk. Dels informerar vi unga och föräldrar om drogers skadeverkningar t ex med hjälp av föreläsare som kommer hit och berättar. Men vi arbetar också med att ge ungdomar positiva valmöjligheter till drogfria aktiviteter och sysselsättning, samt att vi arbetar riktat mot unga i riskzonen. Vi får hoppas att detta gör nytta!

Hälsar Lotti(14) Jonny
Thu, 16 February 2012 18:09:49

Hur funkar vita veckor?


Svar: Hej!
En vit vecka innebär en vecka helt utan alkohol. Det finns människor som dricker väldigt mycket alkohol, som ibland tar en sk vit vecka, för att kolla sig själva och kolla att de klarar av att hålla sig helt ifrån alkohol. Klarar man inte att vara utan alkohol en vecka, bör man nog börja fundera på om man kanske blivit beroende. Andra tar alltid en vit vecka efter semestern, i syfte att rena kroppen och vänja sig av med semestervanorna, andra tar en vit vecka några gånger om året av hälsosjäl, ytterligare andra har vita veckor jämt!

Om man vet med sig att man dricker mer än vad som egentligen är lämpligt är det väldigt klokt att ta en vit vecka och känner man att den veckan blir väldigt jobbig, kanske man får ifrågasätta om alkoholen inte börjat ta allt för stort utrymme i ens liv.

Hälsar Lotti(13) Kingen
Mon, 23 January 2012 18:57:55

Cannabis ökar säger alla. Fundera på varför??

Svar: Hej!
Jag vet inte om du menar att jag bör fundera på varför, eller om du ställer en fråga för att du funderar på varför, så detta är inte helt lätt att svara på.


Spontant tror jag att några anledningar till att cannabis ökar är att priset gått ner, det är lättare att få tag på, samt att vi har många drogliberala vindar som blåser över Sverige som försöker förringa farligheten av cannabis. Kort sagt, många förstår inte hur farligt det är och vilka risker de utsätter sig för! Oroväckande och tråkigt är det hur som helst!

Hälsar Lotti(12) Daddy
Fri, 13 January 2012 18:29:44

Hur stort problem är igentligen Cannabisrökandet?


Hej! Det är en viktig fråga du ställer och när det gäller problemet så vill jag svara så här.... Enl. en nyligen utkommen rapport från CAN så visar det  att ungdomar i åk 2 gymnasiet  har var 5:e kille och var 7:e tjej testat narkotika. Den drog som ökar mest är cannabis. Det går inte att svara exakt hur många som gör det givetvis, men när man talar med ungdomar i Ale så vittnar många om att flera av deras kamrater och/eller de själva röker någon form av cannabis. När det gäller själva cannabisproblematiken, dvs vilka konsekvenser som blir är att våra ungdomar blir beroende och tidigare självklara positiva val ställs åt sidan för att man väljer att "rökapå". Skolan blir lidande och ungdomen själv stannar av i sin utveckling. Det leder till slitningar i familjen och då detta kostar pengar leder det till att fler blir kriminella för att finansiera sitt missbruk. Den erfarenhet jag har när det gäller ungdomar och cannabis är att man sällan bara använder sig av cannabis när man väl etablerat ett missbruk. Man blir korsberoende och fyller på med t.ex. läkemedel eller annat för att berusa sig.


Hoppas du tycker du fått svar på din fråga... Hör av dig igen annars.


Mvh Carina Zito, skolkurator Lärlingsgymnasiet(11) Tomten
Thu, 22 December 2011 09:27:22

Vilka droger blir man inte beroende av?

Svar: Något av det som kännetecknar just en drog, är att de är beroendeframkallande, alltså blir man beroende av alla droger!

Hälsar Lotti


 (10) Kungen
Wed, 7 December 2011 16:24:28

Cannabis är väl inte så jävla farligt som alla säger?

Svar:
Hej! När det gäller Cannabis finns många olika åsikter om huruvida det är farligt eller inte och i så fall HUR farligt. Vissa klassar cannabis som en "lätt" drog och menar att det finns andra som är betydligt farligare.

Själv anser jag att man inte kan gradera farligheten då en drog är en drog och droger skadar kroppen/hjärna på olika sätt och är därmed farliga. Man kan också göra saker under ruset, som man aldrig skulle gjort annars. Vill det sig illa är cannabis precis så jävla farligt som alla säger! Det är inget som omotiverat är taget ur luften!

Hälsar Lotti(9) Jenny
Wed, 7 December 2011 16:22:58

Är kär i en kille som redan har tjej. Hur gör jag då? Ser att han kollar på mig.

Svar:
Hej Jenny!
Det är onekligen ett dilemma du hamnat i som man kan se från lite olika sidor. Rent moraliskt kanske man bör undvika killar som är upptagna. Hur hade du själv tyckt om du hade en kille som andra tjejer stötte på, fast de visste att han var upptagen av dig liksom? Tycker du att det hade varit ok?

Men man kan också tycka att det är helt ok att du visar ditt intresse, tar kontkat och flirtar lite med precis vem du vill, oavsett om han är upptagen eller inte. Just för att det är det upp till honom vad han gör med det. Har han redan tjej och är glad och nöjd med henne, kommer han att tacka nej till din invit och det får du respektera. Är han däremot intresserad av dig, kanske han tar chansen och dumpar sin flickvän och väljer dig istället.

Oavsett hur du gör finns en risk att någon blir ledsen - antingen tjejen han lämnar för dig eller du själv, om han inte är intresserad. I detta läget kan bara du avgöra om du tycker det är värt ett försök!

Lycka till!

Hälsar Lotti(8) Trött
Tue, 29 November 2011 08:07:40

Vad kan jag göra när mina föräldrar lägger sig i mitt liv? Jag kan inte göra något kul utan att de är där och oroar sig. Blir så trött. tacksam för svar!


Svar
Hej där!
Visst kan man bli trött när föräldrar oroar sig för en när man bara vill ha lite kul, men min fråga till dig blir VARFÖR dina föräldrar oroar sig?

Jag vet inte hur gammal du är, men är du under 18 år, har ju dina föräldrar faktiskt ansvar för dig och det är säkert därför de i så fall lägger sig i ditt liv. Är du över 18 år har du andra möjligheter, men i detta svar förutsätter jag att du är yngre,

Börja med att rannsaka dig själv. Kan dina föräldrar lita på dig, eller gör du ibland något som ger dem anledning att oroa sig? Har de några som helst skäl till att oroa sig för dig, eller är deras oro helt obefogad? Sköter du t ex skolan ordentligt? Passar du tider? Uppför du dig bra hemma eller händer det att du ställer till bråk?

Jag tror att det du kan göra är att bevisa om och om igen för dina föräldrar att de kan lita på dig. Ska du gå på en fest till exempel (eller vad du nu menar med att göra något kul) och dina förädrar ger dig en tid att vara hemma, håll den tiden. Visa att du umgås med "bra" kompisar som inte röker, dricker, skolkar eller gör andra dumheter. Gör dina läxor, städa på ditt rum - kort sagt visa dem respekt och visa dem att du klarar mer än de kanske tror! Då har ju dina föräldrar ingen anledning att oroa sig och vågar låta dig göra sånt som du tycker är kul! (Vill bara påpeka att begreppet "kul" för ungdomar kan ibland innebära sånt som är både farligt och olagligt och då ska dina föräldrar både reagera och ingripa och har i så fall faktiskt all anledning att oroa sig!!!)


Du kan inte ändra dina föräldrar, de är som de är, men du kan ändra dig själv! Föräldrar lägger sig i för att de bryr sig, de vill att det ska bli bra i livet för dig. Men visar du dem att du sköter dig bra, kommer de snart att märka att de inte behöver vara oroliga för dig och då tror jag att både du och de kommer att må mycket bättre!


Och du, prata med dina föräldrar, berätta om ditt liv, ta hem dina vänner så att dina föräldrar får veta vilka du umgås med och viktigast av allt - krama dem då och då och visa att du gillar dem! Föräldrar är besvärliga ibland och kanske visar sin omtanke på "fel" sätt enligt dig. Men visar du dem kärlek och respekt, så ska du se att du får det samma tillbaka!


Lycka till!
Hälsar Lotti(7) Jonny
Fri, 11 November 2011 15:47:50

Vem börjar knarka när man vet att det är LIVSFARLIGT?


Svar:
Hej Jonny!
Det är en intressant fråga du ställer. Jag menar, idag kan ingen undgått riskerna med knark och ändå finns det folk som testar, blir beroende och fastnar. Jag har funderat mycket på detta och jag tror att det finns lika många svar som det finns människor som börjar. Jag kan därför inte säga bara ETT sant svar, men några svar tror jag är följande:
Många provar knark när de redan är berusade av något annat, oftast alkohol.
En del testar för att de är nyfikna, vill vara tuffa, är utsatta för grupptryck, har dålig självkänsla etc. Ytterligare några börjar knarka för att de mår så dåligt att de behöver berusa sig med en drog för att må bättre. Ofta upplever dessa personer att de mår bättre när de knarkar. Sen blir de beroende, de behöver mer och mer av drogen för att uppnå positiva känslor och sen är de fast.

Jag tror inga glada, lyckliga, trygga, harmoniska männikor väljer att börja knarka. De har annat att göra med sina liv. Så bakom varje person som väljer att börja knarka, finns oftast något mer eller mindre tråkig historia, tror jag!

Hälsar Lotti(6) Johan
Fri, 28 October 2011 13:48:37

Vad är det för skillnad på hasch och cannabis? Vad kommer spice in i detta sammanhanget? Tacksam för svar. Snygg hemsida!!


Svar:
Hej!
Va kul att du gillar nya hemsidan!
Så här förhåller det sig: Cannabis är samma sak som marijuana och drogen kallas för detta när den är i växtform. Du har säkert sätt bilder på cannabisblad nån gång. Hasch kallas det för när drogen är i fast form, så kallad kådform. Spice är en drog som är syntetisk och som sägs ge ett cannabisliknande rus. Alla dessa droger är förbjudna enligt lag.


Hälsar Lotti